ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος με καθεστώς «απαρτχάιντ»

Κέρι: Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος με καθεστώς «απαρτχάιντ»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι το Ισραήλ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα κράτος με καθεστώς "απαρτχάιντ", αν δεν συνάψει γρήγορα ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, αναφέρει σήμερα αμερικανικός ιστότοπος πληροφόρησης.


Ο Τζον Κέρι έκανε το σχόλιο αυτό την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνόδου της Τριμερούς Επιτροπής (μιας μη κυβερνητικής ομάδας που ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ), σύμφωνα με τον ιστότοπο Daily Beast, ο οποίος επικαλέστηκε χθες ηχογράφηση αυτών των δηλώσεων.

"Η δημιουργία δύο κρατών θα ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα κατέληγε στο να είναι ένα κράτος (με καθεστώς) απαρτχάιντ με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή ένα κράτος που θα κατέστρεφε την ικανότητα του Ισραήλ να είναι ένα εβραϊκό κράτος", σημείωσε ο Κέρι, σύμφωνα με τον "Ντέιλι Μπιστ".

"Μόλις σκεφτούμε αυτό το σενάριο (...) καταλαβαίνετε πόσο είναι επιτακτικής σημασίας να καταλήξουμε σε μια λύση δύο κρατών, την προσήλωσή τους στην οποία επαναβεβαίωσαν οι δύο ηγέτες και πάλι" την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε.

Στην σύνοδο αυτή μετείχαν Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Ιάπωνες επίσημοι εκπρόσωποι και ειδικοί, διευκρινίζει επίσης ο ιστότοπος.
Μολονότι ο Κέρι ως τώρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέχουν από την χρήση του όρου αυτού όταν μιλούν για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ έχει δώσει τον τίτλο "Παλαιστίνη: ειρήνη, όχι απαρχάιντ" στο βιβλίο του πάνω στο θέμα αυτό που κυκλοφόρησε το 2006.

Ο Κέρι, ο οποίος έχει αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ξανάρχισαν τον Ιούλιο του 2013 και κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να κάνουν συμβιβασμούς, επισήμανε εξάλλου ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει πεθάνει.

Διαβάστε επίσης:

«Ανήσυχη» η Ουάσινγκτον για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων