ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζει ο ΟΗΕ τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Καταδικάζει ο ΟΗΕ τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε σήμερα τη σύλληψη, την περασμένη Παρασκευή, επτά παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από φιλορώσους αυτονομιστές και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.


«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει με έντονο τρόπο την πρόσφατη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και των Ουκρανών που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Καλεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση των παρατηρητών, σώων και άνευ όρων».

«Απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή να συμβάλουν στην άμεση διευθέτηση αυτού του ζητήματος», προστίθεται.
Ο Μπαν τονίζει στην ανακοίνωση ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις διεθνείς αποστολές που έχουν σταλεί στην Ουκρανία να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς παρεμβάσεις.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Η εύρεση μιας διπλωματικής και πολιτικής λύσης στην κρίση αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη εδώ και καιρό».

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ –από τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και την Σουηδία– συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την Κυριακή, ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών επέδειξε στα μέσα ενημέρωσης τους κρατούμενους λέγοντας ότι όλοι είναι σώοι και αβλαβείς.

Ένας από αυτούς απελευθερώθηκε αργότερα αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται. Ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών χαρακτήρισε τους παρατηρητές ΟΑΣΕ «αιχμάλωτους πολέμου» και κατασκόπους του ΝΑΤΟ.

Ρoή Ειδήσεων