Καμπότζη: Απεργιακή κινητοποίηση 20.000 εργαζομένων

Newsroom Newsroom

Καμπότζη: Απεργιακή κινητοποίηση 20.000 εργαζομένων

Τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας απεργούν σήμερα στην Καμπότζη στο πλαίσιο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης με αντικείμενο τους μισθούς που καταβάλλονται σε αυτόν τον σημαντικό τομέα για την Πνομ Πενχ, που απασχολεί 650.000 ανθρώπους.


Οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν σήμερα περίπου 30 εργοστάσια σε δύο ειδικές οικονομικές ζώνες κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ, σύμφωνα με τον Παβ Σίνα, εκπρόσωπο του συνδικάτου που κήρυξε τις κινητοποιήσεις.

Οι εταιρείες και η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις αυτής της κινητοποίησης στην παραγωγή.
Η απεργία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων εργαζομένων, πριν επεκταθεί σήμερα. Οι απεργοί διεκδικούν την καταβολή ενός ποσού 50 δολαρίων.

«Διαδηλώνουν διεκδικώντας την καταβολή ενός πριμ ύψους 50 δολαρίων ως αποζημίωση για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησαν απεργία» κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, είπε ο Σίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ένωση Βιομηχάνων της Κλωστοϋφαντουργίας της Καμπότζης διέψευσε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι είχε υποσχεθεί την καταβολή πριμ στους εργάτες ως αντάλλαγμα για την ευπείθειά τους.

Η Ένωση έφθασε στο σημείο να ζητήσει από τις αρχές να εμποδίσουν τις «παράνομες δραστηριότητες» των διαδηλωτών, διαβεβαιώνοντας ότι οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πέταξαν πέτρες εναντίον των εργοστασίων και άσκησαν πιέσεις τους συναδέλφους τους που επέστρεψαν στην εργασία τους.

«Τα περιστατικά αυτά θα επεκταθούν σε άλλες περιοχές εάν δεν αποτραπούν» υποστήριξε η ένωση βιομηχάνων.

Η νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται ενώ ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται σε αναταραχή, μετά τις κινητοποιήσεις πολλών μηνών οι οποίες τερματίστηκαν στις αρχές του 2014 με μια επέμβαση της αστυνομίας κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Η δίκη των 23 ακτιβιστών και εργατών που είχαν συλληφθεί ξεκίνησε την Παρασκευή στην Πνομ Πενχ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή τους.
Οι εργάτες ζητούν τον διπλασιασμό του κατώτατου μισθού, στα 160 δολάρια το μήνα (117 ευρώ).

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει να διαδηλώσουν την Πέμπτη 1η Μαΐου στην πρωτεύουσα για να υπενθυμίσουν τις διεκδικήσεις τους.

Από τους 650.000 εργαζόμενους στον κλάδο, τουλάχιστον 400.000 εργάζονται σε εργοστάσια που αναλαμβάνουν εργολαβίες για λογαριασμό γνωστών διεθνών εταιρειών ρουχισμού, και ο τομέας έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την Καμπότζη.

Διαβάστε επίσης: ΦΡΙΚΗ: «Η μαμά μου πούλησε την παρθενιά μου όταν ήμουν 12 χρονών»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved