ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «τρομοκρατία» την απαγωγή παρατηρητών

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «τρομοκρατία» την απαγωγή παρατηρητών

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «τρομοκρατία» τα βίαια επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία και την απαγωγή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε ανακοίνωση της πρεσβείας τους στο Κίεβο.


«Καταδικάζουμε την απαγωγή από αυτονομιστές των ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, κάποιοι εκ των οποίων χτυπήθηκαν άγρια (. . .). Πρόκειται απλά και ξεκάθαρα για τρομοκρατία», υπογραμμίζει η αμερικανική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου η πρεσβεία εκφράζει τον «αποτροπιασμό» της για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα στο Ντονέτσκ, στη διάρκεια των οποίων φιλορώσοι επιτέθηκαν σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

«Άνθρωποι με μαχαίρια και μπαστούνια του μπέιζμπολ κυνήγησαν και επιτέθηκαν σε ηλικιωμένους, σε γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχει θέση για τέτοια γεγονότα σε μια δημοκρατική Ουκρανία», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πίατ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Πίατ καταδίκασε επίσης την «ομηρεία» των στρατιωτικών παρατηρητών στη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. «Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς προϋποθέσεις», είπε, ενώ οι αυτονομιστές επαναλαμβάνουν ότι οι επτά ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί παρατηρητές θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα φιλορώσους που κρατούν οι ουκρανικές αρχές.

Εξάλλου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση η οποία διεξάγει «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο συμβούλιο του ΟΑΣΕ για την κρίση στην Ουκανία