ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Θα προσέλθουμε σε διάλογο εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τις εκλογές

Ουκρανία: Θα προσέλθουμε σε διάλογο εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τις εκλογές

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης με τη συμμετοχή της Ρωσίας, υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει από την πλευρά της τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία την 25η Μαΐου, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.


«Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές και σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών», είπε ο Ντεστσίτσα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστρία, όπου κυριάρχησε η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ντεστσίτσα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συναινούσε να διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη εάν τα μέρη δεσμεύονταν για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στην οποία θα κατέληγαν. Πάντως «η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές» την 25η Μαΐου, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είπε πως θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού της χώρας και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα θα έπρεπε να προσκληθούν να λάβουν μέρος σε πιθανές νέες συνομιλίες.

Ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απέρριψε κάθε τέτοιο όρο. «Αντιλαμβάνομαι ότι εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας», είπε ο Ντεστσίτσα. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν», πρόσθεσε.

Ακόμα ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Θρήνος και ερωτηματικά για την τραγωδία στην Οδησσό