ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι κάλπες άνοιγαν και τα όπλα χτυπούσαν στο Σλαβιάνσκ (pics)

Ουκρανία: Οι κάλπες άνοιγαν και τα όπλα χτυπούσαν στο Σλαβιάνσκ (pics)

Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη "γραμμή του μετώπου", στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις.


"Υπάρχουν θύματα", δήλωσε η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.
Τα 56 εκλογικά τμήματα του Σλαβιάνσκ θα κλείσουν στις 20.00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Στα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σήμερα από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες.

Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Στο σχολείο 1, στη λεωφόρο Πούσκιν, μόνο μερικά χαρτιά με τη λέξη "δημοψήφισμα", κολλημένα στα τζάμια κάτω από τη σημαία της "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", άφηναν να εννοηθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μια γυναίκα, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε "ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές".

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής, είναι "τεράστια".

"Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική", δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής τηε εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στα σημερινά δημοψηφίσματα που οργανώνονται από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια ουκρανοί πολίτες.

Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Συντριπτική» η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα (pics)