ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Είκοσι πέντε νεκροί σε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα

Ιράκ: Είκοσι πέντε νεκροί σε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα που είχαν στόχο σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης και οι οποίες είναι οι σημαντικότερες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου.


Τουλάχιστον εννέα παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας την ώρα της μεγάλης αιχμής, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και με ιατρικές πηγές, προκαλώντας επίσης τουλάχιστον 80 τραυματίες και τροφοδοτώντας την οργή των Ιρακινών έναντι των αρχών οι οποίες δεν καταφέρνουν να βάλουν ένα τέλος στη βία.

"Το κράτος απέτυχε. Απέτυχε πλήρως. Οι επιθέσεις έχουν στόχο μόνον αθώους και οι θαρραλέοι υπεύθυνοι βρίσκονται προφυλαγμένοι μέσα στην Πράσινη Ζώνη", την προστατευμένη περιοχή όπου είναι εγκατεστημένοι οι περισσότεροι θεσμοί, τονίζει ο Αμπού Νούρι, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων το κατάστημα του οποίου ήταν ο στόχος ενός από τα παγιδευμένα οχήματα.

Ο δράστης, ο οποίος προσποιήθηκε τον πελάτη, έφθασε στο συνεργείο για να αφήσει για επισκευή το αυτοκίνητό του. "Μετά είπε πως θα το αφήσει για να πάει να βρει ανταλλακτικά και έφυγε", εξηγεί ο 54χρονος μηχανικός.

"Μόνον ένας από τους υπαλλήλους μου ήταν εκεί όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Έπεσε, υπήρχε παντού καπνός. Πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν, άλλοι έτρεχαν να φύγουν", αφηγείται ο Αμπού Νούρι, το συνεργείο του οποίου βρίσκεται στην εμπορική συνοικία Κεράντα.

Άλλα παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν κοντά σ' ένα αστυνομικό τμήμα στο Μπαλαντιγιάτ, στην ανατολική Βαγδάτη, και στις συνοικίες Τζαμίλα, Σαντρ Σίτι, Ουρ και Μαμάαλ.

Σύννεφα καπνού υψώνονταν πάνω από την πόλη όπου πολλά καταστήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με δημοσιογράφους αυτόπτες μάρτυρες.
Μέχρι το μεσημέρι ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ωστόσο στο παρελθόν οργανώσεις εξεγερμένων σουνιτών είχαν οργανώσει τέτοιου είδους συντονισμένες επιθέσεις εναντίον των συνοικιών όπου ζουν κυρίως σιίτες.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Δεκαεννέα νεκροί από επιθέσεις στη Βαγδάτη