ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Η Τεχεράνη στρατολογεί Αφγανούς για να πολεμήσουν στη Συρία

WSJ:  Η Τεχεράνη στρατολογεί Αφγανούς για να πολεμήσουν στη Συρία

Το Ιράν στρατολογεί αφγανούς πρόσφυγες για να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαβεβαιώνει η εφημερίδα "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".


Ως αντάλλαγμα, το Ιράν προσφέρει σ' αυτούς τους Αφγανούς που έχουν καταφύγει στο έδαφός του ένα μισθό 500 δολαρίων το μήνα και άδειες παραμονής, προσθέτει η εφημερίδα στον ιστότοπό της στο Ίντερνετ, επικαλούμενη αφγανούς και δυτικούς αξιωματούχους.

Το σιιτικό Ιράν είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμό του – που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια – εναντίον των κυρίως σουνιτών ανταρτών που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν.

Λεπτομέρειες για τη στρατολόγηση των ανθρώπων αυτών από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τα επίλεκτα ιρανικά στρατεύματα, δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σ' ένα μπλογκ που απευθύνεται στους αφγανούς πρόσφυγες στο Ιράν, υπογραμμίζει η "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", η οποία διαβεβαιώνει πως οι πληροφορίες της επιβεβαιώθηκαν από έναν αφγανό θρησκευτικό ηγέτη της ιερής ιρανικής πόλης Κομ.

Σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, η στρατηγική αυτή έχει στόχο να μειωθούν οι απώλειες στη Συρία των Φρουρών της Επανάστασης και των στρατευμάτων της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει επίσης το καθεστώς του Άσαντ.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στρατεύματά της συμμετέχουν στις μάχες στη Συρία, όμως η Χεζμπολάχ έχει από την πλευρά της παραδεχθεί πως μάχεται στο πλευρό των στρατιωτών του συριακού στρατού.

Όπως και τα μέλη της Χεζμπολάχ και οι περισσότεροι Ιρανοί, οι αφγανοί που επιστρατεύονται είναι σιίτες και υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος προέρχεται από την αλαουιτική κοινότητα, ένα κλάδο του σιισμού.

Διαβάστε επίσης: