ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας στα ουκρανικα ΜΜΕ

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας στα ουκρανικα ΜΜΕ

Την ανησυχία της για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του κλίματος που επικρατεί για τα ουκρανικά ΜΜΕ, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

"Το γραφείο μου παρατήρησε, παρακολούθησε και μετέφερε τα γεγονότα που έχουν σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και με έχει συγκλονίσει η ταχεία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του κλίματος που επικρατεί για τα μέσα ενημέρωσης", επισήμανε η Βόσνια σε ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Τα μέρη που μετέχουν στην σύγκρουση, τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρουν τώρα μέτρα και να ανατρέψουν αυτήν την τάση", πρόσθεσε.

Ο ΟΑΣΕ δημοσιοποίησε μια έκθεση περίπου 15 σελίδων για τα περισσότερα από 300 κρούσματα άσκησης βίας που καταγράφηκαν από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 ως τις 23 Μαΐου του 2014 εναντίον εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης – στα οποία περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, απαγωγές ή ακόμη ενέργειες εκφοβισμού δημοσιογράφων.

"Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν το ρεπορτάζ τους ελεύθερα και υπό ασφαλείς συνθήκες. Έχοντας κατά νου τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, καλώ τους οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με τον σεβασμό του νόμου να προτείνουν κάθε δυνατή υποστήριξη και κάθε προστασία στα μέλη των μέσων ενημέρωσης", σημείωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία, ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα αντικαταστάθηκαν με δημόσια δίκτυα της Ρωσίας, επισήμανε επίσης η ίδια.

"Η τρέχουσα χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και των πληροφοριών για τον πόλεμο πρέπει να σταματήσει", υπογράμμισε εξάλλου η Μιγιάτοβιτς, εκφράζοντας φόβους για "σοβαρές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα" αν δεν αλλάξει η τάση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επτά οι νεκροί στο Ντονέτσκ