ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Προεδρικές εκλογές… δημοψήφισμα για τους αντάρτες

Κολομβία: Προεδρικές εκλογές… δημοψήφισμα για τους αντάρτες

Ως την πιο αβέβαιη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, η έκβαση της οποίας είναι πιθανόν να καθορίσει το αν η χώρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αριστερούς αντάρτες ή θα ενισχύσει την επίθεσή της εναντίον τους στο πεδίο της μάχης, με στόχο τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί ήδη 50 χρόνια, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας.

Η ψηφοφορία έχει μετατραπεί σε ένα δημοψήφισμα για τη στρατηγική του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος να διαπραγματευθεί τον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 200.000 ανθρώπους.

Ο δεξιός Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγκα απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αντάρτες λέγοντας πως ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες, ενώ ζητά να σταματήσουν και να αντικατασταθούν από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές εκστρατείες, παρόμοιες με αυτές που είχε ηγηθεί ο μέντοράς του, ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε.

Οι Σάντος και Σουλουάγκα έρχονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία η οποία στιγματίσθηκε από κατηγορίες για ηλεκτρονική κατασκοπεία και για χρηματοδότηση που συνδέεται με τα ναρκωτικά. Εκτιμάται πως ουδείς θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να αποφύγει ένα δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου.

«Η ειρήνη είναι η ελπίδα για την ανθρωπότητα και ο Σάντος είναι ειρηνικός, δεν είναι πολεμιστής», λέει ο 48χρονος Άρλεϊ Μπούστος, ο οποίος πουλάει ομπρέλες και αυτοκόλλητα του Μουντιάλ σ' ένα δρόμο της Μπογκοτά. «Η ειρήνη θα μας φέρει πρόοδο».

Οι σχέσεις του Ουρίμπε με τον 62χρονο Σάντος εντάθηκαν όταν ο πρόεδρος άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με τις FARC, αντί να επιμείνει στη στρατηγική του εξαναγκασμού της οργάνωσης να παραδοθεί στο πεδίο της μάχης, η οποία εφαρμοζόταν επί οκτώ χρόνια.

Ο Σάντος προσελκύει τους Κολομβιανούς που ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα, επειδή πολλοί κορυφαίοι αρχηγοί τους σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο μισό, σε περίπου 8.000 μαχητές.

Οι συνομιλίες που διεξάγει η κολομβιανή κυβέρνηση με τους αντάρτες στην Κούβα έχει αποδώσει συμφωνίες σε τρία από τα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας, που μόλις υπέγραψαν οι FARC, βάσει της οποίας οι αντάρτες θα αποσυρθούν από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Σουλουάγκα, ωστόσο συνασπίζει τους συντηρητικούς Κολομβιανούς που πιστεύουν ότι οι συνομιλίες θα αποτύχουν, όπως συνέβη με τρεις παρόμοιες απόπειρες που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1980, ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια ειρηνευτική συμφωνία το 1999 που επέτρεψε στις FARC να ενισχύσουν τις τάξεις τους και να αυξήσουν την ανάμιξή τους στο εμπόριο ναρκωτικών.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι παίρνουν επίσης μέρος στην ψηφοφορία, έφεραν μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και δεν φαίνεται ότι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Μαχητικό αεροσκάφος καταστρέφει εξωγήινο τέρας! (video)

Γαλλία – Έγκλημα πάθους: Ηλεκτρολόγος ευνούχισε το δήμαρχο!

Καλιφόρνια: Ο γιος σκηνοθέτη του «Αγώνες Πείνας» ο δράστης του μακελειού! (phs+vid)