ΚΟΣΜΟΣ

Η ιταλική οικονομία χρειάζεται έντεκα χρόνια για να επιστρέψει στα παλιά της επίπεδα

Η ιταλική οικονομία χρειάζεται έντεκα χρόνια για να επιστρέψει στα παλιά της επίπεδα

«Η ιταλική οικονομία θα χρειασθεί έντεκα χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την κρίση», υπογραμμίζει σε έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η εμπορική ένωση Confcommercio.


Tους πρώτους τρεις μήνες του 2014 κατέβασαν οριστικά ρολά 12.000 εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, διέθεταν είδη ένδυσης.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών, η Confcommercio τονίζει ότι σε μηναία βάση, τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε κάμψη της τάξης του 0,3%, ενώ παρατηρείται ελαφρά άνοδος, του 0,2%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Σχετικά, πάντα, με τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, ο ιταλικός εμπορικός σύνδεσμος στην έκθεσή του αναφέρει ότι από το 2007 μέχρι το 2013, το κατά κεφαλήν εισόδημα, στην χώρα, μειώθηκε κατά 3.100 ευρώ, προσθέτοντας ότι «μέχρι το 2015 δεν αναμένεται καμία ουσιαστική αλλαγή της πτωτικής αυτής τάσης».

Η Confcommercio υπογραμμίζει, τέλος, ότι «φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% και το 2015 κατά 0,9%» ενώ εκτιμά ότι σε μια χώρα σαν την Ιταλία, με ολοένα και αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις πιο εύπορες βόρειες περιφέρειες και τις ευάλωτες περιοχές του Νότου, «η όποια οικονομική ανάκαμψη, δεν μπορεί παρά να είναι βαθμιαία».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Τριάντα πέντε συλλήψεις για χρηματισμό