ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι για Κομισιόν: Κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώνει σαφή πλειοψηφία

Ρέντσι για Κομισιόν: Κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώνει σαφή πλειοψηφία

Δεν έχει υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ή κάποιου άλλου για την θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, στις Βρυξέλλες, ο Ρέντσι δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής και έπεται το να αποφασιστεί ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που θα τεθεί επικεφαλής του θεσμού.

«Κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει μια σαφή πλειοψηφία και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, επομένως πρέπει να καταλήξουμε σε αμοιβαία κατανόηση», υποστήριξε.

Καμία χώρα δε μπορεί να αποφασίσει για το θέμα μονομερώς, προσέθεσε ο Ρέντσι.

«Δεν είναι η ώρα και το μέρος για υπαγορεύσεις ή βέτο», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Το βασικό θέμα είναι να έχουμε υποψηφίους που θα μπορούν να αντιπροσωπεύσουν το κοινό μας πεπρωμένο με ισχύ και αποφασιστικότητα» επισήμανε ο Ρέντσι, ενώ προσέθεσε ότι η Ιταλία «δεν έχει (να προτείνει) ένα όνομα ή κάποιον Ιταλό υποψήφιο».