ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο Τέξας έφθασε ο λοχίας, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Στο Τέξας έφθασε ο λοχίας, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν

Σε ιατρικό κέντρο του Τέξας των ΗΠΑ, όπου θα νοσηλευτεί, έφθασε ο λοχίας του αμερικανικού στρατού Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια αιχμάλωτος των Ταλιμπάν και απελευθερώθηκε στις 31 Μαΐου.

Ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ αναχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και την Παρασκευή (13/6) το πρωί έφθασε στο Σαν Αντόνιο, όπου και θα νοσηλευτεί στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Brooke.

«Κατά την παραμονή του εκεί, θα συνεχίσει με την επόμενη φάση της διαδικασίας επανένταξης. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή τη διαδικασία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας παραμένει η υγεία του», δήλωσε ο Κέρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέργκνταλ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που κρατούνταν στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Αρχικά, η απελευθέρωσή του προκάλεσε θετικές αντιδράσεις, αλλά γρήγορα επισκιάστηκε από τις ενστάσεις πολιτικών για την απελευθέρωση ανώτατων αξιωματούχων των Ταλιμπάν.

Βουλευτές άσκησαν κριτική κατά της κυβέρνησης Ομπάμα επειδή δεν τους ενημέρωσε ένα μήνα νωρίτερα, όπως προβλέπεται από τον νόμο, πριν από τη μεταφορά των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο.

Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι προχωρώντας στην ανταλλαγή κρατουμένων, η κυβέρνηση Ομπάμα ουσιαστικά παραβίασε την πολιτική της κατά της διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες.

Ορισμένοι από τους στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ στο Αφγανιστάν επίσης εξέφρασαν την οργή τους υποστηρίζοντας ότι ο Μπέργκνταλ είναι λιποτάκτης και ότι εγκατέλειψε τη βάση του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πριν αιχμαλωτιστεί.

Ο Κίρμπι δήλωσε πάντως πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο στρατός θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι ο Μπέργκνταλ «λαμβάνει τη φροντίδα, τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ανάρρωσή του και την επανένταξή του».

Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, που επίσημα είναι γνωστές ως Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Σαν Αντόνιο και βρίσκονται στο Φορτ Σαμ του Χιούστον, διαθέτουν ομάδα ειδικών, ενώ βοηθούν εδώ και δεκαετίες τους αιχμαλώτους πολέμου μετά την απελευθέρωσή τους.

Διαβάστε ακόμα:

Μαλαισία: Καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των επιβατών