ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμοί από τους αντάρτες του ΙΚΙΛ σε τάφους και αγάλματα

Βανδαλισμοί από τους αντάρτες του ΙΚΙΛ σε τάφους και αγάλματα

Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν μεγάλα τμήματ ατου βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στη Μοσούλη, όπως αγάλματα αλλά και τον τάφο ενός φιλοσόφου του μεσαίωνα.


Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέστρεψαν το άγαλμα το Οτμάν αλ Μουσούλι, ενός μουσικού και συνθέτη του 19ου αιώνα, και το άγαλμα του Αμπού Ταμάμ, ενός Άραβα ποιητή της εποχής των Αββασιδών.

Ο τάφος του Ιμπν αλ Ατίρ, ενός Άραβα φιλόσοφου και ιστορικού που ακολουθούσε τον στρατό του σουλτάνου Σαλαντίν τον 12ο αιώνα, βεβηλώθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από το ΙΚΙΛ. Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, το θολωτό ιερό ισοπεδώθηκε και το πάρκο που βρισκόταν γύρω του σκάφτηκε.

Το ΙΚΙΛ αλλά και άλλες σαλαφιστικές οργανώσεις θεωρούν ειδωλολατρικό το προσκύνημα σε τάφους και για το λόγο αυτό έχουν καταστρέψει πολλούς τάφους και τεμένη τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία, στις πόλεις και τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Οι μάρτυρες υποστήριξαν εξάλλου ότι οι αντάρτες έκλεψαν περίπου 250 άλογα από το σπίτι του κυβερνήτη της Μοσούλης και κατέλαβαν τις σιταποθήκες. Ορισμένα από τα άλογα, όσα ήταν άρρωστα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τα σκότωσαν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι το ΙΚΙΛ έχει επιβάλει φόρο στους χριστιανούς που ζουν στην πόλη, μια πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Πάντως οι περισσότεροι χριστιανοί της Μοσούλης προτίμησαν να την εγκαταλείψουν.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Πρέπει να διώξουμε τους «τζιχαντιστές»