ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Νιγηρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη παγιδευμένο φορτηγάκι σε δρόμο που βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας.


Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, στις 07:50 και από αυτήν καταστράφηκαν πολλά οχήματα – αυτοκίνητα και ταξί που αποβίβαζαν επιβάτες.
Τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε 15 σορούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, αλλά η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει την ίδρυση ισλαμικού κράτους στη χώρα, έχει αναλάβει την ευθύνη για παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες στο Μαϊντουγκούρι και σε ολόκληρη τη βόρεια Νιγηρία.

Μέχρι στιγμής η εντατική στρατιωτική επιχείρηση κατά της οργάνωσης έχει αποτύχει να αποδυναμώσει τους αντάρτες, οι οποίοι επιδιώκουν την ίδρυση ισλαμικού κράτους στην κυρίως μουσουλμανική βόρεια Νιγηρία και από τη δράση των οποίων έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τους το 2009.

Λίγο πριν από την επίθεση, ο στρατός συνέλαβε έναν επιχειρηματία ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ηγείται μία υπηρεσίας πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ, η οποία συνέβαλε στον σχεδιασμό της απαγωγής των τουλάχιστον 200 μαθητριών στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο συλληφθείς έχει βοηθήσει την ισλαμιστική οργάνωση στον σχεδιασμό πολλών επιθέσεων, περιλαμβανομένης της δολοφονίας του εμίρη της Γκουόζα, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν επίσης στο πλαίσιο της έρευνας.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με νεκρούς