ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: Η Κεντρική Αμερική πρέπει να συνεργαστεί για τη μετανάστευση των παιδιών

Τζον Κέρι: Η Κεντρική Αμερική πρέπει να συνεργαστεί για τη μετανάστευση των παιδιών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απηύθυνε έκκληση την Τρίτη στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να συμβάλουν στην προσπάθεια για μείωση του αριθμού των παιδιών που μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, όπου από τον Οκτώβριο έχουν καταφθάσει τουλάχιστον 52.000 παιδιά χωρίς τη συνοδεία κηδεμόνα.

«Δεν είναι δυνατόν οι ζωές των παιδιών να τίθενται σε τέτοιο κίνδυνο και πρέπει όλοι μας ως ηγέτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τη λύση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Κέρι. «Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε.

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του προέδρου του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ο Κέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Ότο Πέρεζ Φερνάντο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ονδούρας, Μιρέγια Τρέγιο ντε Κοράλες.

Η ανεργία, η ανισότητα και τα βίαια εγκλήματα στην Κεντρική Αμερική αποτελούν ορισμένους από τους κύριους παράγοντες που οικογένειες αποφασίζουν να στείλουν τα τέκνα τους παράνομα στις ΗΠΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αναζητήσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής», είπε ο Κέρι. «Παράλληλα όμως υπάρχουν κανόνες δικαίου, αλλά εσφαλμένα υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με τα επιδόματα που μπορεί να πάρουν όσοι νέοι έρχονται για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο Κέρι κάλεσε τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να «εργαστούμε από κοινού, να ενημερώσουμε τους πολίτες μας, να προσπαθήσουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και το πιο σημαντικό… να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που υποβόσκουν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιδιώκει την έγκριση 2 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο, προκειμένου το κράτος να αντιμετωπίσει το κόστος της φροντίδας αλλά και της διαδικασίας απέλασης του μεγάλου αριθμού παιδιών που έχουν μεταναστεύσει παράνομα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών