ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το Κουρδιστάν μετατρέπεται σε βάση των τζιχαντιστών

Ιράκ: Το Κουρδιστάν μετατρέπεται σε βάση των τζιχαντιστών

Σε βάση επιχειρήσεων των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού κράτους, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας, έχει μετατραπεί η πόλη Αρμπίλ, στο αυτόνομο Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μάλικι.

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε για το γεγονός ότι το Αρμπίλ (η πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν) έχει γίνει το γενικό επιτελείο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), του κόμματος Μπάαθ, της Αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Μάλικι στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Οι σχέσεις του Μάλικι με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί έχει επιδεινωθεί εν μέσω της επίθεσης του ΙΚ που απειλεί να διχοτομήσει τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρζανί ζήτησε από το κοινοβούλιο του αυτόνομου Κουρδιστάν να εξετάσει το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Από την πλευρά του, ο Μάλικι κατηγορεί τους Κούρδους ότι εκμεταλλεύονται την κρίση για να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε ένα κίνημα που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες για να κερδίσει έδαφος», είπε ο Μάλικι αναφερόμενος στο δημοψήφισμα των Κούρδων.

Οι επιχειρήσεις των σουνιτών του ΙΚ επέτρεψαν στους Κούρδους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους διαφιλονικούμενες περιοχές που απειλούνταν από τους αντάρτες, όπως η πόλη Κιρκούκ. Ο Μπαρζανί έχει δηλώσει ότι οι πεσμεργκά (οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τις ζώνες που κατέκτησαν εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.

Ο Μάλικι διαβεβαίωσε πάντως ότι οι αντάρτες «θα ηττηθούν όπως και οι οικοδεσπότες τους», επειδή δεν μπόρεσαν να παράσχουν «ένα παράδειγμα δημοκρατικής συνεργασίας».

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Μετά από αυτό δε θα ξαναζηλέψετε την Καρντάσιαν! (video+photos)

ΗΠΑ: Φιαλίδια με θανατηφόρο ιό βρέθηκαν ξεχασμένα σε εργαστήριο!

Καλιφόρνια: Πρόταση γάμου στα 12.500 πόδια πήρε απίστευτη τροπή! (video)

Απλά δύο σκύλοι γαβγίζουν σε μία πόρτα! (video)

Αυστραλία: 12 μητέρες επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν για τα παιδιά τους!

Κίνα: Υπό κράτηση κατ' οίκον εξέχοντες συγγραφείς λόγω… Κέρι!