ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία-Ρωσία: Παρατηρητές του ΟΑΣΕ ελέγχουν τα σύνορα

Ουκρανία-Ρωσία: Παρατηρητές του ΟΑΣΕ ελέγχουν τα σύνορα

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να φθάσουν την Τρίτη στη νότια Ρωσία, προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή παρακολούθησης σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τα πρώτα μέλη ομάδας 16 μη στρατιωτικών παρατηρητών αναμένονται σήμερα στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον της νότιας Ρωσίας, όπου θα έχουν επαφές με τους τοπικούς αξιωματούχους, τους μεθοριακούς φρουρούς και την τελωνειακή υπηρεσία, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Τατιάνα Μπάεβα.

Αρχικά θα μεταβούν στα σημεία ελέγχου του Ντονέτσκ και του Γκούκοβο, στα ουκρανικά σύνορα, όπου θα αρχίσουν την αποστολή τους αύριο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι παρατηρητές της ΟΑΣΕ αναμένονται «τις προσεχείς ημέρες» στα σύνορα, σε περιοχή η οποία από την ουκρανική πλευρά τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων ανταρτών.

Η Μόσχα επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να απαντήσει στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και του Κιέβου, σύμφωνα με τις οποίες, τα συγκεκριμένα μεθοριακά σημεία ελέγχου χρησιμοποιούνται για τη διέλευση μαχητών και τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τους φιλορώσους αντάρτες.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ θα περιοριστεί, ωστόσο, στην παρακολούθηση μέρους των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και όχι του συνόλου τους.

«Οι παρατηρητές εστάλησαν σε σημεία της μεθορίου όπου δεν υπάρχει πέρασμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Πάβελ Φέλγκενχαουερ.

«Μια τέτοιου είδους αποστολή δεν έχει καμιά ωφέλεια καθώς είναι καλοκαίρι και λόγω της ξηρασίας δεν χρειάζεστε δρόμους. Μπορείτε να διασχίσετε τα σύνορα από οποιοδήποτε σημείο».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης χθες ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφόρους για τον έλεγχο των συνόρων.

Ο διεθνής οργανισμός απάντησε, ωστόσο, ότι πιθανόν να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις αποστολές επιτήρησης στην Ουκρανία, αλλά όχι στα σύνορα.

«Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που μεταβαίνει στη Ρωσία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ειδικοί δεν έφθασαν ακόμα στο σημείο συντριβής του Boeing