ΚΟΣΜΟΣ

Κι-μουν: «Εγκληματική ενέργεια η νέα επίθεση των Ισραηλινών»

Κι-μουν: «Εγκληματική ενέργεια η νέα επίθεση των Ισραηλινών»

Ξέσπασε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μετά τη νέα, απρόκλητη επίθεση των Ισραηλινών σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ο Μουν χαρακτήρισε την επίθεση ως εγκληματική ενέργεια και ζήτησε να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους και να τιμωρηθούν αυτοί που ευθύνονται «για τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA στη Ράφα από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 πολίτες. Το σχολείο φιλοξενούσε περίπου 3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ "είχαν κατ' επανάληψη ενημερωθεί για την τοποθεσία αυτών των χώρων" όππου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι.

Τα καταφύγια αυτά «πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για σκάνδαλο, από ηθικής άποψης, και για εγκληματική ενέργεια» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει», σημείωσε ο Μπαν καλώντας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κάιρο.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλήττεται σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις δύο προηγούμενες επιθέσεις, στα σχολεία του Μπέιτ Χανούν στις 24 Ιουλίου και της Τζαμπαλίγια στις 31 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν έσπασε την «ομερτά»