ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Η Ευρώπη κινδυνεύει από αποπληθωρισμό

Ολάντ: Η Ευρώπη κινδυνεύει από αποπληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι υπάρχει "ένας πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη", σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Μοντ.


"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη: στη Γαλλία, ο πληθωρισμός δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. "Ενώ η χαμηλή ανάπτυξη έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, ο χαμηλός πληθωρισμός έχει επίσης αρνητικές συνέπειες, τόσο στα έσοδα όσο και στο χρέος", συνέχισε.
"Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία του ευρώ που έπεσε τις τελευταίες ημέρες, όμως πολύ λίγο. Η Μπούντεσμπανκ έχει συνείδηση του προβλήματος αυτού, όπως δείχνει η επιθυμία της για αύξηση των μισθών στη Γερμανία κατά 3%. Όσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ξέρω ότι το εξετάζει", διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς την Παρασκευή εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σημειώνοντας ότι "σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε".

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι αναμένει από τη Γερμανία να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη. "Τα εμπορικά πλεονάσματά της και η οικονομική της κατάσταση της επιτρέπουν να επενδύει περισσότερο. Είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να παραχωρήσει η Γερμανία στη Γαλλία και την Ευρώπη", εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Ολάντ και Γκάουκ τίμησαν την επέτειο από τη συμφιλίωση Γαλλίας- Γερμανίας