ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αποδοχή φιλοξενίας 1.000 ιρακινών οικογενειών

Συρία: Αποδοχή φιλοξενίας 1.000 ιρακινών οικογενειών

Αν και καταστραμμένη από τα τρία χρόνια εμφυλίου, η Συρία δέχθηκε να φιλοξενήσει 1000 οικογένειες από το Ιράκ που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές.

«Σχεδόν 1000 οικογένειες Ιρακινών, που εγκατέλειψαν τα όρη Σίντζαρ εξαιτίας της τρομοκρατίας που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος, φιλοξενούνται σε σχολεία στο αλ Μάλκι στην επαρχία Χασάκα» που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Συρίας Κίντα Σάματ, όπως μετέδωσε το SANA.

Για εκείνους που δεν βρήκαν μέρος να μείνουν, περίπου 700 σκηνές έχουν στηθεί στο Άιν αλ Χάντρα, στην ίδια περιοχή, διευκρίνισε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Εντούτοις σε αυτήν την επαρχία, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, και στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν στα τέλη Ιουλίου απώλειες στο συριακό στρατό καταλαμβάνοντας τη βάση του Συντάγματος 121, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασάκα.

«Προσηλωνόμαστε στο να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ που έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» διαβεβαίωσε η υπουργός, η οποία διευκρίνισε ότι ζήτησε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) να αυξήσει τη βοήθειά του στην επαρχία Χασάκα.

Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών συγκρούσεων που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, αλλά πολλοί την εγκατέλειψαν μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011.

Επιπλέον μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη Συρία, περίπου 220.000 Σύροι εγκατέλειψαν την χώρα τους και κατέφυγαν στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Μαρτυρία από Γάζα: «Ήμασταν εν αναμονή της κατάπαυσης του πυρός, όταν ξαφνικά...»