ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν διακόπτουμε επαφές με Πούτιν, παρά τις κυρώσεις

Μέρκελ: Δεν διακόπτουμε επαφές με Πούτιν, παρά τις κυρώσεις

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει πως επιθυμεί, "παρά τις κυρώσεις", να συνεχίσει να συζητεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά επιθυμεί έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο, όπως δηλώνει σε συνεντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Ζέχσισε Τσάιτουνγκ".

"Ενεργώ ώστε να μην διακοπεί η γραμμή των συζητήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο, παρά τις κυρώσεις", δηλώνει η Μέρκελ η οποία επέστρεψε από τις θερινές διακοπές. "Όμως για μια εποικοδομητική ανταλλαγή, πρέπει πάντα να υπάρχουν περισσότεροι από ένας", πρόσθεσε.

Η Ρωσία, η οποία πλήττεται από άνευ προηγουμένου κυρώσεις από την ΕΕ μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 με 298 επιβαίνοντες, η οποία φαίνεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές, απάντησε την περασμένη εβδομάδα κηρύσσοντας εμπάργκο ενός έτους κυρίως σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά διατροφικά προϊόντα.

"Ήμουν ανέκαθεν προσηλωμένη στην εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία και εξακολουθώ να είμαι έτοιμη γι' αυτή στο μέλλον", επέμεινε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ εκτιμά πως με την ένωση της Κριμαίας, ο πρόεδρος Πούτιν ενήργησε εναντίον μιας αρχής για την οποία υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη και η οποία έγκειται στη "διαφύλαξη της ακεραιότητας των κρατών μας", στο να μην "τροποποιούνται με μονομερή τρόπο στα σύνορα".

Η Ρωσία πρέπει να δεχθεί πως η Ουκρανία "μπορεί ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίζει μόνη της" για το μέλλον της.

"Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε ξεκάθαρα και δυνατά να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας", υπογράμμισε η Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:
Συγχαρητήρια από Μέρκελ και Πούτιν σε Ερντογάν