ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αλλαγή ονομασίας για το χωριό «θάνατος στους Εβραίους»

Γαλλία: Αλλαγή ονομασίας για το χωριό «θάνατος στους Εβραίους»

Συνεδρίαση με θέμα συζήτησης το αν θα πρέπει να αλλάξει ονομασία το γαλλικό χωριό που ονομάζεται La mort a Juif, δηλαδή «θάνατος στους Εβραίους» πρόκειται σύντομα να λάβει χώρα στο δημοτικό συμβούλιο του Κουρτεμό της Γαλλίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα βρούμε ένα καινούριο όνομα για την κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερζ Μοντάν, αντιδήμαρχος της πόλης, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα La Republique du Centre.

Η ονομασία "Θάνατος στους Εβραίους" υπάρχει από τον 11ο αιώνα και με αυτήν έχει καταχωρηθεί το χωριό στο κτηματολόγιο. Όμως, σύμφωνα με τον Μοντάν, από το 1992 η διεύθυνση των λιγοστών σπιτιών του έχει αλλάξει, τουλάχιστον στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε «οδός Λουζουέ».

«Ο δήμαρχος έχει πράγματι την πρόθεση να ζητήσει από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει και στα έγγραφα του κτηματολογίου», επιβεβαίωσε ο αντινομάρχης του Μονταρζί, Πολ Λαβίλ.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ εξέφρασε την "έκπληξή" του για το γεγονός ότι το επίσημο όνομα της κοινότητας είναι "Θάνατος στους Εβραίους". Το 1992 το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και υπέρ της Φιλίας των Λαών (Mrap) είχε απευθυνθεί με το ίδιο αίτημα στον τότε δήμαρχο του Κουρτεμό, στις νομαρχιακές αρχές και στον υπουργό Εσωτερικών.

Τον Μάιο, οι κάτοικοι ενός ισπανικού χωριού του Μπουργκός που ονομαζόταν «Κάστρο Σκοτώστε τους Εβραίους» ενέκριναν με δημοψήφισμα τη μετονομασία του σε «Λόφος των Εβραίων».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η τελευταία πολική αρκούδα της Αφρικής