ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Διαδοχικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τζιχαντιστές

Ιράκ: Διαδοχικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τζιχαντιστές

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές και τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Η ανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης, στα βόρεια, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την 9η Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν μια αστραπιαία επίθεση κατά την οποία κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις του ιρακινού εδάφους.

Έχοντας ανακτήσει τον έλεγχο του φράγματος της Μοσούλης, το οποίο οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την 7η Αυγούστου, οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο βορά την ώρα που ομάδες ειδικών πραγματοποιούν έρευνες στο φράγμα αναζητώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς που τυχόν άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των Κούρδων Κάουα Κατάρι.

«Τα αεροσκάφη βομβαρδίζουν και οι Κούρδοι Πεσμεργκά επελαύνουν» δήλωσε ένας Κούρδος μαχητής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να υψώνονται στήλες καπνού από έναν τομέα εναντίον του οποίου στόχευσαν έπειτα από μια αναγνωριστική πτήση μαχητικών αεροσκαφών κοντά στο φράγμα που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη.

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στην περιοχή Ταλ Κάιφ, στα νοτιοανατολικά του φράγματος, και μόνο ένα «μικρός αριθμός» τζιχαντιστών βρίσκονται ακόμα στον τομέα, ανέφερε ένας Κούρδος αξιωματούχος.

Οι κουρδικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχό τους επίσης δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, τα οποία είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Alsumaria μετέδωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν τα χωριά Σαχλάτζ και Έιν Μανέα» και τώρα κατευθύνονται προς την πόλη Ζούμαρ.

Εντωμεταξύ οι ιρακινές δυνάμεις σχεδιάζουν να εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της πόλης της Μοσούλης, με στόχο να ανακτήσουν το έλεγχό της από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Σαμπάχ Νούρι, εκπρόσωπος της μονάδες αντιμετώπισης τρομοκρατίας του Ιράκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η επόμενη στάση μας θα είναι η Μοσούλη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την άλλη, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν μέχρι στιγμής σκοτώσει δεκάδες Κούρδους Πεσμεργκά και έχουν αιχμαλωτίσει 170 εξ αυτών, ανακοινώθηκε σε ένα λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που υποστηρίζει την οργάνωση.

Περίπου 500 άνθρωποι την ημέρα εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία στο Ιράκ και έχουν φθάσει στις περιοχές των Κούρδων στα βόρεια, δήλωσε ο Νεντ Κολτ, εκπρόσωπος τύπο της υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ στο Γερμανικό Πρακτορείο, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να έχει μειωθεί από τους χιλιάδες κάθε ημέρα την περασμένη εβδομάδα.