ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία γιορτάζει την Ανεξαρτησία της

Η Ουκρανία γιορτάζει την Ανεξαρτησία της

Η Ουκρανία γιόρτασε σήμερα την εθνική εορτή της με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο, ενώ βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, όπου οι εξεγερμένοι προτίθενται να οργανώσουν τη δική τους "παρέλαση" παρουσιάζοντας τα λάφυρά τους από τον πόλεμο.

Στο Κίεβο, χιλιάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση, την πρώτη από το 2009, για την εθνική γιορτή της ανεξαρτησίας, την ώρα που η χώρα έχει εμπλακεί σε μια φονική σύγκρουση με ένοπλους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά.

Με σημαίες στους ώμους και με παραδοσιακές στολές, έψαλαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο ενώ η μπλε και κίτρινη σημαία ήταν υψωμένη στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, γνωστότερη με την ονομασία Μαϊντάν, σύμβολο της φιλοευρωπαϊκής αμφισβήτησης που οδήγησε το Φεβρουάριο στην πτώση του φιλορωσικού καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Σε καιρό πολέμου, πάντα γίνονταν παρελάσεις. Όλες οι χώρες θα μπορέσουν να δουν τη δύναμή μας. Πρέπει να ανυψώσουμε το ηθικό των στρατευμάτων μας", εξηγεί ο Ρομάν Κοβάλτσουκ, ο οποίος ήρθε ειδικά από τη νότια Ουκρανία για να παρακολουθήσει την παρέλαση με τη γυναίκα του και φίλους.

"Γίναμε ανεξάρτητοι πριν από 20 χρόνια, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα μαχόμαστε για την ανεξαρτησία", προσθέτει.

"Λένε πως η Ουκρανία δεν είναι μια αληθινή χώρα, αλλά αυτό δείχνει ότι είμαστε. Θέλουμε να δείξουμε πως δεν φοβόμαστε, πως θα κερδίσουμε", λέει η Ιρίνα Γκαλίτσκαγια, η οποία εργάζεται σε μια φαρμακευτική επιχείρηση στο Κίεβο.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε να διαθέσει περισσότερα από 2,2 δισεκ. ευρώ στη διάρκεια των τριών προσεχών ετών για τον επανεξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να αγορασθούν μαχητικά αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, κάτι που αποτελεί "μόνο μια μικρή αρχή" της αναγέννησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Ποροσένκο.

"Ο πόλεμος μας ήρθε από την πλευρά του ορίζοντα που δεν το περιμέναμε", δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος και τους στρατιώτες, σε μια προφανή αναφορά στη Ρωσία που το Κίεβο κατηγορεί ότι εξοπλίζει και χρηματοδοτεί την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ενώ η χώρα γιορτάζει τη γιορτή της Ανεξαρτησίας, οι κάτοικοι του φιλορωσικού προπύργιου του Ντονέτσκ ξύπνησαν τα χαράματα από ισχυρές εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης, την οποία οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν κάθε μέρα και λίγο περισσότερο.

Ένα νοσοκομείο επλήγη χωρίς να σημειωθούν θύματα, καθώς οι λίγοι εργαζόμενοι που δεν έχουν διαφύγει από την πόλη είχαν το χρόνο να οδηγήσουν μερικές δεκάδες ασθενείς στο υπόγειο, σε μερικές περιπτώσεις με φορεία. Επλήγησαν το νεκροτομείο και δύο κτίρια του νοσοκομείου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το νοσοκομείο αυτό βρίσκεται δίπλα σ' ένα στρατόπεδο των ανταρτών το οποίο θα μπορούσε να ήταν ο στόχος του ουκρανικού στρατού, αλλά η προέλευση των πυρών δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι φιλορώσοι αντάρτες του Ντονέτσκ αποφάσισαν επίσης να οργανώσουν μια "παρέλαση" για την ημέρα της ουκρανικής εθνικής γιορτής. Θέλουν να παρουσιάσουν στον πληθυσμό αυτού του φιλορωσικού προπύργιου ουκρανικό στρατιωτικό υλικό που κατασχέθηκε από τον εχθρό.

Στην πλατεία Λένιν, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έπειτα από έκκληση των αυτονομιστικών αρχών μπροστά από μια δεκαριά στρατιωτικά οχήματα, κατεστραμμένα ή μη.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των ανταρτών θέλουν επίσης να βγάλουν στους δρόμους για να παρελάσουν αιχμαλώτους πολέμου. Ωστόσο στο σχέδιο αυτό φαίνεται ότι δεν συμφωνούν όλοι οι αυτονομιστές αξιωματούχοι.

Στο Λουγκάνσκ, άλλο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, η ανθρωπιστική βοήθεια που παραδόθηκε αυτό το σαββατοκύριακο από τη Ρωσία άρχισε να διανέμεται στον πληθυσμό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επλήγη νοσοκομείο από βομβαρδισμός στο κέντρο του Ντονέτσκ