ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταγγέλλει τη δυτική «σιωπή» για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους

Ρωσία: Καταγγέλλει τη δυτική «σιωπή» για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους

Τις δυτικές χώρες και το Κίεβο ότι έχουν «χάσει κάθε ενδιαφέρον» για την έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, κατηγόρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, καταγγέλλοντας παράλληλα την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά στη διεξαγωγή της.

«Είμαστε στην πράξη οι μόνοι που συνεχίζουμε να δίνουμε προσοχή σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα. «Έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι άλλοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα», προσέθεσε.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από πύραυλο την 17η Ιουλίου, ενώ εκτελούσε την πτήση MH-17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 298 ανθρώπους (εκ των οποίων οι 193 ήταν Ολλανδοί) πάνω από περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Το έργο των διεθνών ειδικών στον τόπο της συντριβής έχει ανασταλεί από τις αρχές του Αυγούστου λόγω των μαχών στο σημείο.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τους αυτονομιστές ότι εκτόξευσαν τον πύραυλο, ενώ η Μόσχα και οι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο.

«Μετά τις πρώτες σχεδόν υστερικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και των ανταρτών, αυτοί που τις έκαναν τηρούν σιωπή» για την έρευνα, υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ακόμα «δεν έχουμε ακούσει καμιά σαφή εξήγηση για το γεγονός ότι η πλήρης αποκρυπτογράφηση των δεδομένων από τους καταγραφείς του αεροσκάφους δεν είναι ακόμη διαθέσιμη και γιατί η Ουκρανία ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Ντνιπροπετρόφσκ (ανατολική Ουκρανία) με όλα τα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ρωσία «θέτει τα ίδια ερωτήματα στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), αλλά δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια όσον αφορά το ζήτημα αυτό», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμα:

Λαβρόφ: Τίποτα ταπεινωτικό στην παρέλαση Ουκρανών αιχμάλωτων πολέμου