ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Στρατιωτική βοήθεια ύψους $60 εκ. από τις ΗΠΑ

Τυνησία: Στρατιωτική βοήθεια ύψους $60 εκ. από τις ΗΠΑ

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 60 εκ. δολαρίων ή αλλιώς 45 εκ. ευρώ πρόκειταI να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τυνησία, ως βοήθεια στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με ανακοίνωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου.

Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας, Μέχντι Τζόμα, ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, δήλωσε ότι κάποια από τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού για τον εντοπισμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, νέων πλοίων και για εκπαίδευση.

Υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση ασφαλείας στην Τυνησία, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει πριν τρεις εβδομάδες ότι σκοπεύει να πουλήσει στην Τύνιδα δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα Black Hawk αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων (530 εκατ. ευρώ).

Οι διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει το 2010 στην Τυνησία πυροδότησαν στη συνέχεια τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Τώρα όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με την απειλή των ισλαμιστών καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις της Άνσαρ αλ Σαρία, ενός παρακλαδιού της αλ Κάιντα, αλλά και εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής μαχητών και όπλων εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή.

Από τον Απρίλιο χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ορεινή περιοχή Σαάμπι στα σύνορα με την Αλγερία, όπου μαχητές από το Μαλί έχουν αναζητήσει καταφύγιο μετά τη γαλλική επέμβαση στη χώρα. Στην ίδια περιοχή τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου.

Διαβάστε επίσης:

Υγρός τάφος για 24 μετανάστες η Μεσόγειος