ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υπέρ της εκεχειρίας υπό όρους οι αυτονομιστές

Ουκρανία: Υπέρ της εκεχειρίας υπό όρους οι αυτονομιστές

Υπέρ της εκεχειρίας τάχθηκαν δύο από τους ηγέτες των φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας, υπό την προϋπόθεση αυτή να αποφασιστεί επίσημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας στο Μινσκ.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ανέφεραν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους πως οι αντάρτες «είναι έτοιμοι στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) να διατάξουν μια εκεχειρία, εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία και οι αντιπρόσωποι της Ουκρανίας υπογράψουν ένα σχέδιο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».
Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμφωνία πρέπει να ορίζει «με λεπτομέρειες το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη συμμόρφωση προς το καθεστώς» της εκεχειρίας.

Εξάλλου οι δυο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας «περιοχής ασφαλείας» που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις αυτές απηχούν εκείνες που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου οι αντάρτες ηγέτες ανέφεραν πως θα συμφωνήσουν να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες αλλά και τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκεχειρίας «προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η αιματοχυσία».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένας άλλος από τους επικεφαλής των αυτονομιστών, ο Άλεκ Τσαριόφ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση της εκεχειρίας.

«Δεν θα υπάρξει καμιά εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις, διότι στο παρελθόν είχαμε συνάψει ορισμένες συμφωνίες για εκεχειρία τις οποίες ο Ποροσένκο δεν τήρησε. Θέλουμε να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις, διότι δεν υπακούουν όλα τα στρατεύματα της ουκρανικής πλευράς στο Κίεβο», τόνισε ο Τσαριόφ μιλώντας στο Reuters.

«Υπάρχουν τάγματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τους ολιγάρχες. Δεν θέλουμε η όποια εκεχειρία να χρησιμοποιηθεί από αυτά για να στρατολογήσουν κι άλλους μαχητές και να φέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό» στην περιοχή, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Βρετανία: Γυναίκα βρέθηκε αποκεφαλισμένη! (vid+pics)