ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία επέστρεψε έργα τέχνης στην Ινδία

Η Αυστραλία επέστρεψε έργα τέχνης στην Ινδία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέστρεψε στην Ινδία ένα σημαντικό έργο τέχνης το οποίο είχε προμηθευτεί η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας από αρχαιοκάπηλο.


Πρόκειται για μπρούτζινο αγαλματιδίο του Σίβα, στο οποίο παριστάνεται ως θεός του χορού και το οποίο παρέδωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ, στον Ινδό συνάδελφό του Ναρέντρα Μόδι, κατά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί.

Η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, είχε δεχθεί το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του συγκεκριμένου έργου, αξίας 5 εκατ. δολαρίων.

Εξάλλου και η Εθνική Πινακοθήκη Ν.Ν. Ουαλίας, δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του πέτρινου αγάλματος του Σίβα, αξίας 300.000 δολαρίων.

Και τα δυο έργα είναι περίπου 900 ετών.

Στο Νέο Δελχί ο κ. Αμποτ πρόκειται να υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια της Ινδίας με ουράνιο για τη λετουργία των πυρηνικών της αντιδραστήρων.
Η Αυστραλία και η Ινδία βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή ουρανίου από την Καμπέρα προς το Νέο Δελχί από το 2011, όταν η Αυστραλία σταμάτησε τις εξαγωγές ουρανίου στην Ινδία.

Η Αυστραλία είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Ινδία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, ότι το ουράνιο που θα της προμηθεύει δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο κ. 'Αμποτ έκανε λόγο επίσης για υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας και Ινδίας, μίλησε για ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών των δύο κρατών τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των ενεργειακών πόρων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Έκανε δε λόγο «για ρόδινο μέλλον» στις σχέσεις των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή με άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της Ινδίας προσπαθεί να καθησυχάσει την Κίνα σημειώνοντας ότι «η Αυστραλία αναζητά νέους φίλους, χωρίς να εγκαταλείπει τους παλιούς».

Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Αυστραλία με οικονομικό όφελος περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια. To εμπόριο της Αυστραλίας με την Κίνα ανέρχεται στα 150 δις.

Διαβάστε επίσης: Η Καμπέρα θα στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία