ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι μοναρχίες του Κόλπου προειδοποιούν για ξένη ανάμιξη στη χώρα

Υεμένη: Οι μοναρχίες του Κόλπου προειδοποιούν για ξένη ανάμιξη στη χώρα

Οι μοναρχίες του Κόλπου προειδοποίησαν εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης στις υποθέσεις της Υεμένης, υπαινισσόμενες την υποστήριξη που φέρεται ότι παρέχει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες που έχουν καταλάβει την υεμενιτική πρωτεύουσα.


"Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ξένες παρεμβάσεις με βάση το θρήσκευμα", υπογράμμισαν οι υπουργοί Εσωτερικών του Συμβουλίου στο τέλος μιας έκτακτης συνόδου τους χθες το βράδυ στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πρόκειται για μια αναφορά στο σιιτικό Ιράν, το οποίο κατηγορείται από τις αρχές της Υεμένης ότι υποστηρίζει την εξέγερση της Άνσαρ αλ-Αλλάχ, η οποία δρα στο στυλ της λιβανέζικης σιιτικής Χεζμπολάχ, περιφερειακού συμμάχου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση, οι υπουργοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπογραμμίζουν πως "οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Υεμένης και του λαού της είναι απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής".

Οι αντάρτες της Άνσαρ αλ-Αλλάχ, οι λεγόμενοι χούτι, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη βόρεια Υεμένη, εισήλθαν στις 21 Σεπτεμβρίου στη Σαναά όπου πήραν τον έλεγχο των βασικών δημόσιων κτιρίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι υπουργοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) εξέφρασαν "τη βαθιά ανησυχία τους για τις απειλές που αντιμετωπίζουν η υεμενιτική κυβέρνηση και οι θεσμοί της".

Οι ίδιοι κάλεσαν εξάλλου τους χούτι, χωρίς να τους κατονομάσουν, να επιστρέψουν στο κράτος όλα τα δημόσια κτίρια, "όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και δημόσια ή ιδιωτικά κεφάλαια" που λεηλάτησαν όταν κατέλαβαν τη Σαναά.

Μια ειρηνευτική συμφωνία, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπει την αποχώρηση των ανταρτών χούτι από την πρωτεύουσα και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, προβλέψεις που έχουν μείνει μέχρι στιγμής χωρίς συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: Μπόκο Χάραμ: «Θα πεθάνω μόνο την ημέρα που ο Αλλάχ πάρει την ανάσα μου»