ΚΟΣΜΟΣ

Ιερέας και δεκάδες χριστιανοί απήχθησαν στη Συρία

Ιερέας και δεκάδες χριστιανοί απήχθησαν στη Συρία

Θύματα απαγωγής από το Μέτωπο Αλ Νόσρα - το βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ - έπεσαν ένας Φραγκισκανός ιερέας και περίπου 20 χριστιανοί.

Από τη στιγμή που απήχθησαν, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο χωριό Κουνίγια (βορειοδυτικά) κοντά στην τουρκική μεθόριο, το Τάγμα των Φραγκισκανών δεν έχει λάβει κανένα νέο τόσο από τον Χάνα Τζάλουφ, εφημέριο στο Κουνίγια, τόσο από τους ενορίτες του, αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, επικεφαλής της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων (το τμήμα του Τάγματος των Φραγκισκανών στη Μέση Ανατολή).

«Δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε, δε γνωρίζουμε σε ποιον να μιλήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να έλθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε», επισήμανε, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία.

«Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή που ενημέρωσαν το Τάγμα, οι άνδρες που αιχμαλώτισαν τον ιερέα και τους χωρικούς τούς κατηγορούν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ», ανακοίνωσε ο Πιτσαμπάλα, διατηρώντας κάθε επιφύλαξη στις πληροφορίες που έχει λάβει και ανακοινώνει. Το Τάγμα αρνείται πάντως οποιαδήποτε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση.

«Εκείνοι (οι απαγωγείς) λένε: "συλληφθέντες", εμείς λέμε "απαχθέντες"», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον ιερωμένο και τους πιστούς.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Fides, επικαλούμενο τον επίσκοπο Ζορζ Άμπου Κάζεν, τον εφημέριο του Χαλεπίου στη Συρία, μετέδωσε ότι 20 Χριστιανοί απήχθησαν μαζί με τον ιερέα.

«Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται νέοι, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια», αποκάλυψε.

Ένα πρόσωπο από τους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας στα περίχωρα ανέφερε πάντως πως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα είχαν «εξοργιστεί με τον πατέρα Χάνα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει ένα μέρος της συγκομιδής ελιών από τα χωράφια που ανήκουν στο μοναστήρι»

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που ανέφερε ο μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή, Ιμπραΐμ αλ Ιντλίμπι, η εξτρεμιστική οργάνωση ήθελε να πάρει υπό τον έλεγχό της ένα κτίριο του μοναστηριού στο οποίο κατοικούν πιστοί. Ο ιερέας προσέφυγε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο εναντίον του Μετώπου αλ Νόσρα και δύο ημέρες αργότερα, εξαφανίστηκε…

Το Αλ Νόσρα «εισήλθε στο μοναστήρι του Κουνίγια και κατέστρεψε τα πάντα» δήλωσε ο μαχητής που προέρχεται από τη χριστιανική κοινότητα και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το χωριό Κουνίγια και πολλά χωριά στις γύρω περιοχές έχουν εδώ και μήνες περιέλθει υπό τον έλεγχο του Αλ Νόσρα, όμως είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια επιχείρηση.

Το Κουνίγια είναι ένα χριστιανικό χωριό της επαρχίας του Ιντλίμπ, όπου το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες ένοπλες οργανώσεις πολεμούν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Περίπου 1.500 Χριστιανοί ζούσαν στο χωριό αυτό πριν από τον πόλεμο, ωστόσο σήμερα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες, κυρίως ηλικιωμένους, που ασχολούνται με τη γεωργία.

Οι Φραγκισκανοί, παρόντες στη Συρία εδώ και 800 χρόνια, εγκαταστάθηκαν στην Κουνίγια πριν από 150 χρόνια.

Ο πατέρας Χάνα, ένας Σύρος ηλικίας 62 ετών, είναι υπεύθυνος για το τοπικό μοναστήρι και την ενορία. Ήρθε από το Αμάν της Ιορδανίας και εγκαταστάθηκε στο χωριό πριν από 12 χρόνια.

Σε ερώτηση που τέθηκε για τη συμπεριφορά του Αλ Νόσρα στο χριστιανικό πληθυσμό, το τάγμα κράτησε διακριτική στάση, ενώ περιορίστηκε στο να μιλήσει για «περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στην άσκηση της πίστης, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμα:

Το δράμα των κατοίκων της Κομπάνι λόγω τζιχάντ (vids+pics)

Ρώσος διπλωμάτης προτείνει ανταλλαγή εδαφών Κοσόβου – Σερβίας

Ινδία: Δείτε τι ανατριχιαστικό πλάσμα μεγάλωνε στο αυτί του! (vid+pics)

Βρετανία: Μυστηριώδες πλάσμα κατασπάραξε κοτόπουλο! (vid+pics)

Τραγωδία στην Κολομβία: 11 νεκροί από κεραυνό!

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Μπεν Άφλεκ που υπερασπίστηκε τους μουσουλμάνους (vid)

Βρετανία: Αφηρημένοι πελάτες ξεχνούν 190.000 κινητά το χρόνο στα ταξί!

Ρoή Ειδήσεων