ΚΟΣΜΟΣ

Το δράμα των κατοίκων της Κομπάνι λόγω τζιχάντ (vids+pics)

Το δράμα των κατοίκων της Κομπάνι λόγω τζιχάντ (vids+pics)

Τούρκικα άρματα μάχης, παρατεταγμένα σε ένα λόφο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, έχουν στραμμένα τα πυροβόλα τους προς την πόλη Κομπάνι, ωστόσο ο τουρκικός στρατός παραμένει ακόμα θεατής στη μάχη που μαίνεται στην πόλη, γνωστή στα αραβικά ως Άιν αλ Άραμπ.

Από μακριά, χιλιάδες Τούρκοι Κούρδοι που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας για να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στους κατοίκους του Κομπάνι, μαζί με Κούρδους της Συρίας, κοιτούν τους βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο συνεχίζει να πολιορκεί έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις τριών εβδομάδων τις κουρδικές δυνάμεις της επαρχίας Κομπάνι.

Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν από προχθές την πρόσβαση στα σύνορα και στους δημοσιογράφους, ενώ προσπαθώντας να αδειάσουν από πολίτες την περιοχή στα τουρκοσυριακά σύνορα, ρίχνουν δακρυγόνα στο σκόρπιο πλήθος. Κάθε φορά που ακουγόταν η σειρήνα της αστυνομίας να πλησιάζει στο συγκεντρωμένο πλήθος, οι πιο νέοι μάζευαν πέτρες για να ρίξουν στο όχημα των Τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα...

Από μακριά αχνοφαίνεται σε ένα λόφο η μαύρη σημαία της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας μιας νεαρής κοπέλας στην Κομπάνι εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Κάθε φορά που ο κρότος από κάποια οβίδα ή έκρηξη στην πόλη φτάνει στα αυτιά του πλήθους, ο θυμός και η απόγνωση ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους...

Η πόλη Κομπάνι, όπως αναφέρουν κάτοικοι που έφυγαν τις τελευταίες ημέρες, έχει αδειάσει από πολίτες, ενώ εκεί έχουν μείνει μόνο όσοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν με τα όπλα την πόλη.

Στη Σουρούτς, 10 χλμ. περίπου από τα σύνορα, στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης, ο 62χρονος Ιμπραήμ που έφυγε 12 μέρες πριν από το χωριό του στην επαρχία του Κομπάνι, περιμένει μήπως βρει κάποιους από την οικογένεια του ανάμεσα στους τραυματίες που φτάνουν συνεχώς από τα σύνορα.

Από τους 1.700 κατοίκους του χωριού, 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Χάμετ Χαλίλι περιμένει νέα από τον αδερφό του, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ασθενοφόρα φτάνουν συνεχώς στο νοσοκομείο με τραυματίες από τα σύνορα, ενώ οι τραυματιοφορείς καταγγέλλουν πως δύο τραυματίες πέθαναν μόνο σήμερα, επειδή δεν τους επιτράπηκε να περάσουν εγκαίρως τα σύνορα.

Στο τζαμί της πόλης, όπου μέχρι πριν από λίγες μέρες πάνω από 500 Σύροι Κούρδοι είχαν βρει καταφύγιο από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες, μια γυναίκα κλαίει. Το μόλις 2 χρονών παιδί της έχει εξαφανιστεί εδώ και 3 ώρες…

Οι περισσότεροι από τους Σύρους Κούρδους κοιμούνται πλέον στον δρόμο. Η 70χρονη δε Σαχίντα αφηγείται πως περίμενε μια εβδομάδα στα σύνορα μέχρι να της επιτραπεί να περάσει…

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία είναι γεμάτη πρόσφυγες από την Κομπάνι, παιδιά περιμένουν να ξεκινήσει το συσσίτιο. Οι περισσότεροι από τους μεσήλικες πρόσφυγες αναζητούν τρόπους να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια βασικά πράγματα και να μπορέσουν έστω να κοιμηθούν. Όταν αντιλαμβάνονται ότι είναι παρόντες δημοσιογράφοι, πολλοί σπεύδουν να πουν την ιστορία τους.

Ο Χασάν Ασμάν δηλώνει πως η τουρκική αστυνομία δείχνει πως τους προσφέρει βοήθεια μπροστά στις κάμερες, ωστόσο το βράδυ κατέσχεσε τα υπάρχοντα τους.

Ο δήμος του Σουρούτς που ελέγχεται από το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, στήνει διαρκώς καινούργιες σκηνές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Κάτι ωστόσο σχεδόν μάταιο καθώς αυτό που σήμερα μοιάζει αντιμετωπίσιμο, αύριο φαίνεται ανίκητο…

Διαβάστε ακόμα:

Ινδία: Δείτε τι ανατριχιαστικό πλάσμα μεγάλωνε στο αυτί του! (vid+pics)

Έμπολα: Προσβλήθηκε Νορβηγός εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Βρετανία: Μυστηριώδες πλάσμα κατασπάραξε κοτόπουλο! (vid+pics)

Νότια Κορέα: Οι τραγικές αιτίες που οδήγησαν στο ναυάγιο του Sewol

Τραγωδία στην Κολομβία: 11 νεκροί από κεραυνό!

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Μπεν Άφλεκ που υπερασπίστηκε τους μουσουλμάνους (vid)

Βρετανία: Αφηρημένοι πελάτες ξεχνούν 190.000 κινητά το χρόνο στα ταξί!

Συναγερμός στην Ευρώπη: Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ισπανία!

Γερμανός τζιχαντιστής: Σφάξτε όλους τους άπιστους

Έμπολα: Πειραματικό φάρμακο έλαβε άδεια να χορηγηθεί σε ασθενείς

Απεργία πείνας ξεκίνησε η Ιρανή που κρατείται επειδή παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ ανδρών