ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί λίγο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί λίγο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Τουλάχιστον 67 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη (9/10) στην Υεμένη, λίγες μόλις ώρες αφότου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο Άχμεντ Άουαντ μπεν Μουμπάρακ παραιτήθηκε μετά την αμφισβήτηση του διορισμού του από τους σιίτες αντάρτες Χούτι που ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά, όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε ένα σημείο ελέγχου των Χούτι, στο κέντρο της Σαναά, και ενώ οι υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν μια διαδήλωση.

Ανθρώπινα μέλη είχαν διασκορπιστεί σε όλη την πλατεία Ταχρίρ και λίμνες αίματος είχαν σχηματιστεί στην άσφαλτο μετά την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

Μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα στην ανατολική Υεμένη, όπου η οργάνωση αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει εξαπολύσει κατά τους τελευταίους μήνες επανειλημμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού και της κυβέρνησης. Από την επίθεση, τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε φυλάκιο του στρατού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίθεση με όπλα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα σύγκρουση μεταξύ των Χούτι και του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού λίγο μετά το διορισμό του.

Ένας αστυνομικός, ο οποίος φρουρούσε μια τράπεζα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, που βρίσκεται στο κέντρο της Σαναά, δήλωσε ότι ένας άγνωστος, ο οποίος φαίνεται πως φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά πλησίασε το σημείο ελέγχου των Χούτι. «Στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά ενώ βρισκόταν ανάμεσα (στους άνδρες) της ασφάλειας (των Χούτι) και ενώ κοντά βρίσκονταν απλοί άνθρωποι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο Μπουρούμ, μία παράκτια περιοχή της επαρχίας Χαντραμούτ, ένας βομβιστής-καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε ένα στρατόπεδο, ενώ παράλληλα ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Οι στρατιώτες ανάγκασαν σε υποχώρηση τους επιτιθέμενους, ωστόσο το SABA μετέδωσε ότι 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 ακόμα τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο τα περιστατικά αυτά είναι παρόμοια με παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την ΑΚΑΧ με στόχο ιδίως κρατικούς θεσμούς όπως ο στρατός.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, Μάθιου Τούλερ, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις «Οι πολίτες της Υεμένης βιώνουν επί μακρόν παράλογη βία και το μόνο που επιτυγχάνεται από την πρόσφατη αύξηση των εχθροπραξιών με στόχο μάλιστα αθώους πολίτες είναι η υπονόμευση της προόδου που είχε σημειωθεί στην Υεμένη με την επανάσταση του 2011», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό της η αμερικανική πρεσβεία. «Οι προκλήσεις (που αντιμετωπίζει η Υεμένη) είναι πολιτικής φύσεως και άρα πρέπει να διευθετηθούν μέσω πολιτικών λύσεων», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:

Γάζα: Πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

Αμβούργο: Νέα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών (vid)

Χονγκ Κονγκ: Μυρίζει… μπαρούτι ξανά η ατμόσφαιρα

ΕΕ: Επανεξετάζει τη Συνθήκη Σένγκεν λόγω τζιχαντιστών