ΚΟΣΜΟΣ

Μοζαμβίκη: Εμπιστοσύνη στους ουδέτερους παρατηρητές

Μοζαμβίκη: Εμπιστοσύνη στους ουδέτερους παρατηρητές

To κυβερνών κόμμα Frelimo (Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μοζαμβίκης) που κατηγορείται για εκλογική νοθεία από την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους αμερόληπτους παρατηρητές για να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη.


"Οι εθνικοί και διεθνείς παρατηρητές ήταν εκεί και παρατήρησαν τη διαδικασία. Θα είναι σε θέση να δηλώσουν αν αληθεύει ή όχι ότι προηγείται το κόμμα Renamo (Μοζαμβικανή Εθνική Αντίσταση)", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Frelimo Νταμιάο Χοσέ.

Το Renamo, πρώην αντάρτικο κίνημα και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που διατηρεί ακόμη ένοπλες δυνάμεις, δηλώνει νικητής των εκλογών και καταγγέλλει "σοβαρές παρατυπίες", όπως ότι εκλογείς ψήφισαν δύο φορές και ότι οι κάλπες ήταν παραγεμισμένες. Το κόμμα από χθες δηλώνει ότι απορρίπτει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, στα οποία το Frelimo δείχνει να κερδίζει άνετα αποσπώντας περισσότερο από το 60% των ψήφων.

"Δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Renamo Αντόνιο Μουτσάνγκα. "Τα αποτελέσματα πρέπει να ακυρωθούν και να διεξαχθούν νέες εκλογές".

Η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Νότιας Περιοχής της Αφρικής (SADC) που επικύρωνε πάντα τις περιφερειακές εκλογές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πιο αμφισβητούμενων, χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα την ψηφοφορία "σε γενικές γραμμές ειρηνική, διαφανή, ελεύθερη, δίκαιη και αξιόπιστη".

"Σημειώσαμε μερικές παρατυπίες, αλλά θα έλεγα ότι στο σύνολό της η εκλογική διαδικασία, μέχρι τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, διεξήχθη καλά. Ήταν ήρεμη", είχε δηλώσει χθες η εκπρόσωπος των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζούντιθ Σαργκεντίνι.

Σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκλογικών τμημάτων, ο Φιλίπε Νιούσι, ο υποψήφιος του Frelimo, του κόμματος που κυβερνά τη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1975, προηγείται με 63%.

Ο Νιούσι προηγείται του αρχηγού του Renamo, του πρώην αντάρτη Αφόνσο Ντλακάμα, ο οποίος έλαβε σχεδόν 30%, καθώς και του υποψηφίου του σχετικά νεοϊδρυθέντος Δημοκρατικού Κινήματος της Μοζαμβίκης (MDΜ) Νταβίζ Σιμάνγκο (7,5%).

Διαβάστε επίσης: Ποροσένκο: «Δεν είμαι αισιόδοξος» - Συγκρούσεις στην Ουκρανία