ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσίδα που ερευνούσε το θάνατο στρατιωτών στην Ουκρανία κατηγορείται για απάτη

Ρωσίδα που ερευνούσε το θάνατο στρατιωτών στην Ουκρανία κατηγορείται για απάτη

Για απάτη κατηγορείται μια Ρωσίδα ακτιβίστρια, επικεφαλής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διεξήγαγε έρευνες σχετικά με το θάνατο Ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Λιουντμίλα Μπογκατένκοβα, 73 ετών, επικεφαλής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των στρατιωτών στην περιοχή της Σταυρούπολης (νότια) «κατηγορείται για απάτη και συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι συνάδελφοί της, κατηγορώντας τους δικαστές ότι θέλουν να την φιμώσουν.

«Πρόκειται για μια ενέργεια εκφοβισμού σε βάρος της ακτιβίστριας που αψήφησε τις ρωσικές αρχές, καθώς κατήρτισε τον κατάλογο των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα διαψεύδει κάθε εμπλοκή στις συγκρούσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Σεργκέι Κριβόφ.

Η Ρωσία συνεχίζει να διαψεύδει πάντως ότι έχει στείλει στελέχη του τακτικού στρατού στην Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες μαρτυρίες για το αντίθετο δημοσιεύονται στο ρωσικό Τύπο.

Την ίδια ώρα, η Μπογκατένκοβα, που πάσχει από διαβήτη και έχει καθημερινά ανάγκη από ενέσεις ινσουλίνης, αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα (20/10), μετά την πίεση που άσκησαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Φεντότοφ.

«Θα θέλαμε να κατανοήσουμε για τι ακριβώς κατηγορείται, σε ποιο βαθμό οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και εάν αυτό συνδέεται με τις δραστηριότητές της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεντότοφ.

Τόσο η τοπική αστυνομία, όσο και οι ανακριτές αρνούνται ωστόσο προς το παρόν να δώσουν διευκρινίσεις για το κατηγορητήριο, το οποίο περιέχει την αόριστη κατηγορία της «απάτης».

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα νοσοκομείο στο Ροστόφ επί του Ντον, μία πόλη στη νότια Ρωσία που βρίσκεται δίπλα στην ουκρανική μεθόριο, είχαν διακομιστεί το περασμένο καλοκαίρι μαζικά στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της Μπογκατένκοβα.

Όπως ανέφεραν, δε, μέλη της Επιτροπής Μητέρων των Ρώσων στρατιωτών, έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες εστάλησαν στην Ουκρανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ πολλές εκατοντάδες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στις μάχες…

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία: Κατηγορούμενος τζιχαντιστής υπέβαλε μήνυση για απαγωγή!

Έτοιμοι για το Κομπάνι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ

ΕΕ: Αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη του Έμπολα

Έμπολα: Ανέρρωσε και η Νορβηγίδα γιατρός!

Τουρκία: Καταυλισμός προσφύγων με το όνομα Κούρδισας καμικάζι

Ιταλία: Πληρώνουν τις οικογένειες για να κάνουν παιδιά!

Σουηδία: Καλά κρατεί το μυστήριο με το υποβρύχιο