ΚΟΣΜΟΣ

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Έγραφε μόνος τα υπέροχα κομμάτια του;

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Έγραφε μόνος τα υπέροχα κομμάτια του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Μπαχ δεχόταν βοήθεια από τη δεύτερη σύζυγό του

Ακόμα και αν έχουν περάσει τουλάχιστον 260 χρόνια από το θάνατό του, η μουσική του Μπαχ, εξακολουθεί να μαγεύει και να λατρεύεται από εκατομμύρια κόσμου.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, όμως, μερικά από τα πιο αγαπημένα έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν γραφτεί από τη σύζυγό του.

Ένας εμπειρογνώμονας υποστηρίζει ότι η Άννα Μαγκνταλένα, δεύτερη σύζυγος του Μπαχ, ήταν η συνθέτης μερικών από τα σημαντικότερα έργα του.

Ο Μάρτιν Τζάρβις, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin στην Αυστραλία, έχει περάσει αρκετά χρόνια στο να συγκεντρώσει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και να γράψει μία ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στα χειρόγραφα του διάσημου συνθέτη.

Θα παρουσιάσει τα ευρήματά του σε ένα ντοκιμαντέρ που αναμένεται να προβληθεί στη βρετανική ακαδημία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ταινία θα περιγράφει λεπτομερώς την ανάλυση του μελανιού και τη γραφή, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η σύζυγος του Μπαχ έκανε πολύ περισσότερη δουλειά απ' ότι νόμιζαν οι ειδικοί.

Η Άννα Μαγκνταλένα, μία καταξιωμένη τραγουδίστρια, παντρεύτηκε τον Μπαχ το 1721, όταν εκείνη ήταν 20 και εκείνος 36 ετών.

Πολλά από τα έργα της, λέγεται ότι έχουν καταστραφεί μετά το θάνατό της, αφήνοντας ελάχιστα ίχνη της κληρονομιάς της.

Διαβάστε επίσης: Τέρας του Λοχ Νες: Οι Άγγλοι σχεδίαζαν να το... απαγάγουν!