ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Θύμα πλεκτάνης» δηλώνει ο Φιγιόν μετά το σάλο

Γαλλία: «Θύμα πλεκτάνης» δηλώνει ο Φιγιόν μετά το σάλο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε θύμα πλεκτάνης, μετά το σάλο που προκάλεσε ένα δημοσίευμα που τον φέρει να είχε ζητήσει να προχωρήσει αμέσως μια ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, εσωκομματικού του αντιπάλου.

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε πως ο Φιγιόν είχε πει στα τέλη του Ιουνίου στον Ζαν-Πιερ Ζουγέ, τον προσωπάρχη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ότι πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία σε βάρος του Σαρκοζί.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Journal du Dimanche, ο Φιγιόν τόνισε πως έχει αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της εφημερίδας Λε Μοντ για το επίμαχο δημοσίευμα.

«Δεν μπορώ να δω τίποτε άλλο σε αυτές τις φαιδρές επιθέσεις πέρα από μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης και μια πλεκτάνη», τόνισε ο Φιγιόν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Σαρκοζί για πέντε χρόνια.

Το κόμμα τους, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, πλήττεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα μετά το 2012, όταν ο Σαρκοζί, που προσπαθούσε να επανεκλεγεί, έχασε από τον Ολάντ. Αρχικά τα σκάνδαλα αφορούσαν την ηγεσία του κόμματος, πιο πρόσφατα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του δεξιού πρώην προέδρου.

Ο Φιγιόν, ο Ζουγέ και ένα τρίτο πρόσωπο που είχαν δειπνήσει μαζί τον Ιούνιο έχουν διαψεύσει επανειλημμένα την κατηγορία πως ο Φιγιόν είχε προτρέψει τον Ζουγέ να επιταχύνει τη δίωξη σε βάρος του Σαρκοζί, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Ο σάλος σχετικά με τις καταγγελίες αυτές ξέσπασε μερικές εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο UMP, στις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο Σαρκοζί.

Η Μοντ έγραψε πως ο Ζουγέ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους της ότι, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου την 24η Ιουνίου, ο Φιγιόν έφερε στη συζήτηση την υπόθεση Μπιγκμαλιόν, που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012. «Χτυπήστε τον γρήγορα... Ζαν-Πιερ, να ξέρετε ότι εάν δεν τον χτυπήσετε το συντομότερο, θα του επιτρέψετε να επιστρέψει (στην πολιτική), επομένως ενεργήστε», είπε ο Φιγιόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Ζουγέ στη Μοντ.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι (ο Ζουγέ) θα μπορούσε να έχει πει στους δημοσιογράφους της Μοντ τέτοιο πράγμα», είπε ο Φιγιόν. «Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα επρόκειτο για τεράστιο κρατικό σκάνδαλο».

Παρά τις διαψεύσεις πάντως οι δημοσιογράφοι της Μοντ επιμένουν ότι οι πληροφορίες τους είναι ακριβείς και ότι έχουν μαγνητοφωνήσει τη συνέντευξη που πήραν από τον Ζουγέ, προσωπικό φίλο του προέδρου Ολάντ.

Ο Φιγιόν, ο Σαρκοζί και άλλος ένας άλλοτε πρωθυπουργός του, ο Αλέν Ζιπέ, θα αναμετρηθούν για το χρίσμα του UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Ορισμένοι υποστηρικτές του Σαρκοζί παραδέχονται ότι η επάνοδός του δεν δημιούργησε το πολιτικό ρεύμα που ανέμεναν.

Αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Σαρκοζί έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ερευνών της δικαιοσύνης σε βάρος του για διάφορες υποθέσεις. Αρνείται ότι έπραξε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και δηλώνει ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας με στόχο να υπονομευτεί η προσπάθειά του να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό, πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών, εμφανίστηκε επίσης να δυσπιστεί σήμερα για τις πληροφορίες της Μοντ. «Δεν είναι αυτή η πρακτική του προέδρου και της κυβέρνησης, είμαστε προσηλωμένοι στη διάκριση των εξουσιών», τόνισε ο Ερό.

Η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει τη συνεργασία στελεχών των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της Γαλλίας, στα οποία αναφέρθηκε ειρωνικά χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο UMPS—ενώνοντας τα ακρωνύμια της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). «Αυτή η υπόθεση έχει έντονο συμβολισμό... Ο κ. Ζουγέ, σήμερα γενικός γραμματέας του Ελιζέ σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, χθες υφυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν... Όλοι αυτοί δουλεύουνε μαζί», είπε η Λεπέν, η οποία φέρεται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να προηγείται στις προθέσεις ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017.

Η υπόθεση αυτή «είναι πολύ σοβαρή», εκτίμησε από τη δική της πλευρά μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επισημαίνοντας πως αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν τον Ζουγέ «μηχανορράφο», ο οποίος «χειραγωγεί όλο τον κόσμο» και διατηρεί σχέσεις με τη δεξιά αντιπολίτευση που προκαλούν «προβληματισμό».

Σχετικές ειδήσεις