ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Σημαντικό βήμα μπροστά η επίσκεψη Ράμα στη Σερβία

Μογκερίνι: Σημαντικό βήμα μπροστά η επίσκεψη Ράμα στη Σερβία

Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο Βελιγράδι και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζεται σε ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Συγχαίρουμε τους δύο ηγέτες για το πολιτικό θάρρος τους στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, η οποία ήταν από την ίδια τη φύση της, απαιτητική και ευαίσθητη" υπογραμμίζει η κ. Μογκερίνι.

"Βλέπουμε την επίσκεψη αυτή ως αρχή μιας νέας φάσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύουμε ότι οι δύο ηγέτες θα εργαστούν περαιτέρω για να οικοδομήσουν πάνω σ' αυτήν για να διασφαλίσουν μελλοντικά θετικά βήματα προς τα εμπρός" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η εκπρόσωπος της κ. Μογκερίνι, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς σημείωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στη Σερβία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών και νέα συμβολή στον περιφερειακό διάλογο μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τόνισε ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι ήταν σημαντική, αλλά δεν επιτεύχθηκαν οι επιθυμητοί στόχοι.

"Δεν επιτεύχθηκαν οι επιθυμητοί στόχοι, η αποκατάσταση και η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το γύρισμα νέας σελίδας στην 'ιστορία μας'" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.

"Υπερίσχυσαν οι λόγοι εσωτερικής πολιτικής του Αλβανού πρωθυπουργού. Τα μηνύματά του δεν ήταν σε συμφωνία με τους αναγγελθέντες στόχους, γι' αυτό τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που μπορούσαν να επιτευχθούν. Ελπίζω τα νέα βήματα να είναι πιο εποικοδομητικά" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε ότι ήταν καλό που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, που έσπασε ο πάγος και υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται έτσι ο Έντι Ράμα και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στο Βελιγράδι είχε προγραμματιστεί και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός της Σερβίας, αλλά αναβλήθηκε μία εβδομάδα πριν από την άφιξή του κ. Ράμα στη σερβική πρωτεύουσα, επειδή διοργάνωσε κοινή συνεδρίαση με την κυβέρνηση του Κοσόβου στην πόλη Πρίζρεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σημείωσε ότι οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Ράμα δεν αφορούν μόνο το Κόσοβο, αλλά και τη νότια Σερβία και τη θέση της αλβανικής μειονότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

"Η Σερβία επιθυμεί να υπογράψει με την Αλβανία συμφωνία για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, αλλά η Αλβανία αρνείται να το κάνει, επειδή θεωρεί ότι το καθεστώς των μειονοτήτων δεν ρυθμίζεται με ειδική συμφωνία, αλλά υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις" τόνισε.

Ο κ. Ντάτσιτς υποστήριξε ακόμη ότι αν η Σερβία έκανε κάτι αντίστοιχο στα Τίρανα, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα ήταν πολύ πιο έντονη.
"Είναι ένα παράδειγμα πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών που δεν είναι καλό. Όλοι συνειδητοποιούν ότι αυτό ήταν μία περιττή πρόκληση. Συνήθως, όταν πρόκειται για τέτοιες επισκέψεις και δεν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών, συμφωνείται ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ανακοινώσεις. Στην κατ' ιδίαν συνομιλία των πρωθυπουργών Βούτσιτς και Ράμα δεν έγινε αναφορά στο Κόσοβο" είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Τόνισε, τέλος, ότι "η ζωή συνεχίζεται και ότι οι επαφές πρέπει να συνεχιστούν" και ότι ο ίδιος σε λίγες μέρες θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις