ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οκτώ χρόνια φυλακή σε «μαθητευόμενο» τζιχαντιστή

Γαλλία: Οκτώ χρόνια φυλακή σε «μαθητευόμενο» τζιχαντιστή

Ένας Γάλλος υπήκοος, 38 ετών καταδικάστηκε σήμερα (12/11/2014) από ένα δικαστήριο της Γαλλίας σε 8 χρόνια κάθειρξη διότι εντάχθηκε στα τέλη του 2012 στο Μαλί σε ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες που είχαν εξαπολύσει μία επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της χώρας.

Την 1η Μαρτίου του 2013, ο Ντζαμέλ Μπενχαμντί, αλγερινής καταγωγής, παραδόθηκε –εξουθενωμένος– στους Γάλλους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση Serval και οι οποίοι περιπολούσαν περιοχές στο βορειοανατολικό Μαλί.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο ίδιος εξήγησε ότι διέσχισε το Μαλί μέσω της Αλγερίας προκειμένου να συμμετάσχει στον ιερό πόλεμο, όμως δεν είχε εντρυφήσει στις ιδέες και στις μεθόδους των ισλαμιστικών οργανώσεων που πολεμούσαν στο πεδίο. Ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει ότι δεν είχε ποτέ πολεμήσει.

Στην ακροαματική διαδικασία ο κατηγορούμενος επανέλαβε τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει στους στρατιωτικούς και στο δικαστή, επιβεβαιώνοντας ότι είχε μεταβεί στο Μαλί προκειμένου να εκπαιδευτεί στην ανάγνωση του Κορανίου, όμως σε καμία περίπτωση να πολεμήσει.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τον απαγάγει τζιχαντιστές, που, όπως υποστήριξε, τον κρατούσαν για πολλές εβδομάδες χωρίς ωστόσο να του συμπεριφέρονται ως όμηρο.

Μία εκδοχή που δεν έπεισε τους 3 δικαστές του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πολλές καταθέσεις – κυρίως αυτές δύο φίλων του που τον συνόδευαν στο αεροδρόμιο την ημέρας της αναχώρησής του από τη Γαλλία–, ο Μπενχαμντί μετέβη στο Μαλί με στόχο να συμμετάσχει στον τζιχάντ.

Ένας Γάλλος που είχε πολεμήσει στις τάξεις της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), ο Ζιλ Λεγκέν, είχε επίσης επιβεβαιώσει, μετά τη σύλληψή του, ότι είχε δει τον 38χρονο Γάλλο να οπλοφορεί.

Σχετικές ειδήσεις