ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Συγκρότηση θεσμών ζητά ο απερχόμενος πρωθυπουργός

Κόσοβο: Συγκρότηση θεσμών ζητά ο απερχόμενος πρωθυπουργός

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ζήτησε το σχηματισμό θεσμών, δίνοντας νέα ώθηση για εικασίες των ΜΜΕ περί πιθανής συνεργασίας του με τον Ραμούς Χαραντινάι και το κόμμα του, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου.

Ο Χασίμ Θάτσι, σε μήνυμά του μέσω Facebook, τόνισε ότι έχει την αίσθηση πως τα βασικά πολιτικά κόμματα στο Κόσοβο συνειδητοποίησαν ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να μπαίνουν εμπόδια στη συγκρότηση θεσμών και επανέλαβε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, του οποίου είναι αρχηγός, θεωρεί ότι η βάση για την οικοδόμηση νέων θεσμών πρέπει να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στα ΜΜΕ της Πρίστινας από προχθές (16/11/2014) εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται συνασπισμός των Θάτσι – Χαραντινάι, μετά την επίμονη στάση του αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, ο οποίος ζητά να αναλάβει πρωθυπουργός και τις απειλές του αρχηγού της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, τον οποίο ο μετεκλογικός συνασπισμός VLAN όρισε υποψήφιο πρωθυπουργό ότι ο συνασπισμός VLAN θα διασπαστεί, αν δεν παραιτηθεί ο Ίσα Μουστάφα από το αίτημά του.

Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι για το Κόσοβο θα ήταν επιθυμητός ευρύς συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και ότι σε περίπτωση διάσπασης του μετεκλογικού συνασπισμού VLAN (Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, Πρωτοβουλία για το Κόσοβο και "Αυτοδιάθεση") χωρίς τη συμμετοχή του κινήματος "Αυτοδιάθεση".

Οι αρχηγοί της "Αυτοδιάθεσης", Αλμπίν Κούρτι και της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο, Φατμίρ Λιμάι συναντήθηκαν χθες (17/11/2014) με τον Ραμούς Χαραντινάι και σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας, ο τελευταίος είπε ότι ο συνασπισμός θα διαλυθεί αν ο κ. Μουστάφα επιμείνει ότι του ανήκει η θέση του πρωθυπουργού. Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο για συμβιβασμό όσον αφορά το πρωθυπουργικό αξίωμα και τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πρόκειται για στροφή στη στάση του Χασίμ Θάτσι που οφείλεται στη μεγάλη πίεση που του ασκούν οι πρέσβεις των ισχυρών κρατών (ΗΠΑ και Βρετανίας) να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συνασπισμός VLAN αποδέχθηκε να ψηφίσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου για πρόεδρο της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις