ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Τελετές στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν

Ρουμανία: Τελετές στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν

Θρησκευτικές και στρατιωτικές τελετές στη μνήμη των οκτώ Ρουμάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην πρόσφατη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου πραγματοποιούνται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρουμανία και στο εξωτερικό, όπου επιχειρούν ρουμανικά στρατεύματα.

Οκτώ στρατιώτες, ηλικίας 25 έως 43 ετών, σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν το ελικόπτερο IAR-330 PUMA συνετρίβη στην περιοχή Μαλανκράβ, στην επαρχία Σίμπιου.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί την περασμένη Παρασκευή (21/11) από την 71η αεροπορική βάση στην Κάμπια Τούρτζιι και οι 10 στρατιώτες που επέβαιναν θα συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με Αμερικανούς στρατιώτες στο πεδίο βολής της στρατιωτικής βάσης Τσίνκου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Ιοάνις και ο ο υπουργός Άμυνας, Μιρτσέα Ντούσα εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο των οκτώ στρατιωτών.

Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χάγκελ.

Ο κ. Χάγκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, επαίνεσε τη Ρουμανία ως "αφοσιωμένο σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ", τονίζοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις "εκτιμούν την αφοσίωση και τις θυσίες των ρουμανικών στρατευμάτων που έχουν υπηρετήσει μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, Αφγανιστάν, και την Ευρώπη".

Τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα Puma SOCATA έχουν συντριβεί στη Ρουμανία από το 2001.
Το ελικόπτερο είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του ΑΕ 330 Puma ελικοπτέρου από την πρώην γαλλική Aerospatiale.

Σχετικές ειδήσεις