ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Έτσι θα «νικήσουμε» τις κυρώσεις

Πούτιν: Έτσι θα «νικήσουμε» τις κυρώσεις

Η ανάπτυξη θεμελιωδών επιστημών θα βοηθήσει τη Ρωσία να υπερκεράσει τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τον περιορισμό πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για τη δράση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, όπως τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Δύση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες εκτός της απαγόρευσης στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου δεκάδων προσώπων και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, περιλαμβάνουν και τον περιορισμό της πρόσβασης στις τεχνολογίες γεώτρησης, έναν τομέα που θεωρείται κλειδί προκειμένου η Ρωσία να επιτύχει την ανάπτυξη ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βαθιά νερά του Αρκτικού κύκλου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών. «Αυτό δεν είναι πολύ καλό, αλλά θα μπορούσε πιθανόν τελικά να μας ωφελήσει» είπε.

«Οι υπάρχουσες συνθήκες έχουν προφανώς ένα συν: η Ρωσία έχει αποκτήσει μια νέα ώθηση προς την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για την εξόρυξη πετρελαίου και επέβαλε κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι η Rosneft, η Lukoil και η Gazpromneft ενώ έχει επίσης απαγορεύσει σε δυτικές επιχειρήσεις να παρέχουν στους Ρώσους υλικοτεχνική υποστήριξη για την εξερεύνηση ή εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υπολογίζει στα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου της Αρκτικής για τη διατήρηση της παραγωγής σε περίπου 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς υπάρχει μείωση της παραγωγής στο κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου: η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση στο ρούβλι θέτει τη ρωσική οικονομία σε μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα μειώσει τα χρήματα που δίνει για την ανάπτυξη των επιστημών διατηρώντας τον υπάρχοντα προγραμματισμό της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσό πάνω από τα 834 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,56 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2020 παρά την πτώση των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από τα έσοδα των ρωσικών εξαγωγών.

Σχετικές ειδήσεις