ΚΟΣΜΟΣ

Ούμε Σάμι: Μια γλώσσα που τη μιλούν πενήντα άνθρωποι

Ούμε Σάμι: Μια γλώσσα που τη μιλούν πενήντα άνθρωποι

Μια σύγχρονη εφαρμογή συμβάλλει στη διάσωση της γλώσσας της φυλής Σάμι στη Σουηδία την οποία ομιλούν μια χούφτα άνθρωποι.

Η Ούμε Σάμι είναι μια γλώσσα που την μιλούν μόλις πενήντα άνθρωποι στα βουνά της Λαπλάντ, στη βόρεια Σουηδία. Βοσκοί που ζουν με τους ταράνδους τους σε μια περιοχή, όπου το χιόνι δε λιώνει ποτέ, στα σύνορα Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ρωσίας. Η φυλή των Σάμι είναι μια εθνοτική μειονότητα της Σουηδίας με συνολικά περίπου 20 χιλιάδες μέλη, που όμως δεν έχουν όλοι επαφή με τη μητρική τους γλώσσα. Ο βασικός πυρήνας είναι η ομάδα των 50 βοσκών που ζουν απομονωμένοι και ασχολούνται με την εκτροφή ταράνδων, η οποία είναι η βασική ασχολία της φυλής εδώ και 2.500 χρόνια.

Τώρα βρέθηκαν στην επικαιρότητα για δυο λόγους. Πρώτα, επειδή μέλος της φυλής τους κέρδισε μ' ένα παραδοσιακό τραγούδι Yoik, το Σουηδικό «Έχεις ταλέντο». Επίσης ο πολιτισμός των Σάμι είναι στο επίκεντρο προγράμματος εκδηλώσεων της σουηδικής πόλης Ουμέα, που ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2014.

Η έντονη προσπάθεια διατήρησης της μητρικής τους γλώσσας στηρίζεται από τους νεότερους ανθρώπους τους, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη χρήση μιας εφαρμογής, της Memrise, η οποία είναι ακριβώς μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες της να εισάγουν λέξεις και φράσεις και να συνθέτουν τα δικά τους μαθήματα εκμάθησης μιας γλώσσας.

Λίγο το ένα, λίγο το άλλο, οι Σάμι μπορεί να μην έχουν μεγάλη επαφή με ό,τι γίνεται γύρω τους, όμως μια μέρα, θα δουν το δικαίωμα στη διατήρηση της γλώσσας τους να γιγαντώνεται και να τους περνά στη νέα εποχή.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγή: Guardian)



Σχετικές ειδήσεις