ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Εντολή σε στελέχη του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα

Σουδάν: Εντολή σε στελέχη του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα

Εντολή σε δύο στελέχη μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Σουδάν να εγκαταλείψουν τη χώρα, έδωσαν οι τοπικές Αρχές, εξέλιξη η οποία φαίνεται πως σηματοδοτεί την κλιμάκωση των ενεργειών του προέδρου Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ εναντίον της δραστηριότητας του Οργανισμού στη χώρα του.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, οι αξιωματούχοι είναι ο Ιορδανός, Αλί αλ Ζατάρι, συντονιστής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) κι η Ολλανδή Ιβόν Χέλε, η διευθύντρια του γραφείου του UNDP στο Σουδάν.
Οι λόγοι για τους οποίους το Χαρτούμ προχωρεί στην απέλαση των δύο στελεχών του UNDP δεν είναι ξεκάθαροι.

Η εξέλιξη σημειώνεται ένα μήνα μετά την δήλωση του Μπασίρ ότι οι κυανόκρανοι της κοινής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (UNAMID) πρέπει να αποχωρήσουν διότι εγείρουν «προβλήματα ασφαλείας».

Το Σουδάν έχει ήδη κλείσει το γραφείο της UNAMID για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χαρτούμ κι έχει διαμηνύσει στην αποστολή να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την αποχώρησή της, μερικές ημέρες αφότου αρνήθηκε να δώσει άδεια σε κυανόκρανους να κάνουν μια δεύτερη επίσκεψη στην τοποθεσία όπου καταγγέλθηκαν ομαδικοί βιασμοί από Σουδανούς στρατιωτικούς στο χωριό Ταμπίτ του Νταρφούρ.

Αλλά ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αντέτεινε πως η UNAMID είναι μάλλον απίθανο να υπακούσει στο αίτημα αυτό της κυβέρνησης του Σουδάν, ιδίως την ώρα που η κατάσταση μοιάζει να επιδεινώνεται.

Στο Νταρφούρ ξέσπασαν συγκρούσεις το 2003, όταν αφρικανικές φυλές πήραν τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης του Χαρτούμ—της οποίας ηγούνται Άραβες—κατηγορώντας την ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος τους. Η UNAMID έχει αναπτυχθεί στο Νταρφούρ από το 2007.

Τόσο το UNDP, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Η Χέλε απέφυγε να σχολιάσει όταν της υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ο Ζατάρι δεν ήταν διαθέσιμος.

Σύμφωνα με τις πηγές η Χέλε κλήθηκε να εγκαταλείψει το Σουδάν ως την 29η Δεκεμβρίου και ο Ζατάρι ως την 2η Ιανουαρίου 2015.

Σχετικές ειδήσεις