ΚΟΣΜΟΣ

Περιβαλλοντιστές κατά της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική

Περιβαλλοντιστές κατά της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική

Αντιδρά περιβαλλοντική οργάνωση της Κροατίας για τις άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική.

Η κροατική περιβαλλοντική οργάνωση Eko Kvarner βλέπει μεν σχετικά αποδεκτή την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αδριατική ενώ, αντίθετα, δεν βλέπει με καλό μάτι την αντίστοιχη εξέλιξη στο πεδίο του πετρελαίου, χαρκτηρίζοντάς την «παράλογο έργο που προωθείται από μια ανεύθυνη κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, επισημαίνεται ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνη, παράλογη και περιττή», τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίευσε, επίσης, ένα κείμενο στην ιστοσελίδα της, το οποίο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είναι η τελική εκδοχή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική.

Η οργάνωση, υπογραμμίζει ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι σκανδαλώδης και εκπονήθηκε μόνο για να δικαιολογήσει, παρά να αξιολογήσει το προτεινόμενο έργο, το οποίο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Η αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης προκλήθηκε, όταν δόθηκαν πέντε άδειες από την κροατική κυβέρνηση για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αδριατική σε ισάριθμες εταιρείες, τις, Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas and INA.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις