ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Να ξαναδούν οι ΗΠΑ την αποχώρηση

Καμπούλ: Να ξαναδούν οι ΗΠΑ την αποχώρηση

Επανεξέταση της αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ζητεί η Καμπούλ.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ίσως θα έπρεπε να «επανεξετάσουν» την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών στρατευμάτων, που έχουν απομείνει στη χώρα έως το τέλος του 2016.

«Οι προθεσμίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με δογματισμό», δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος, στην τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου CBS, «60 Λεπτά», όταν ρωτήθηκε για το θέμα.
«Αν και οι δύο πλευρές, ή, σε αυτή την περίπτωση, οι εταίροι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και η πρόοδος είναι πραγματική, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να επανεξετάσουν την προθεσμία», τονισε ο Ασράφ Γκάνι.

Σε ερώτηση εάν έθεσε ο ίδιος προσωπικά το ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γκάνι απάντησε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα με γνωρίζει καλά. Δεν χρειάζεται να τα λέμε μεταξύ μας».
Τόσο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν έκαναν κανένα σχόλιο επί του θέματος.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του δικτύου ABC και της Washington Post, έδειξε ότι έχει αυξηθεί μεταξύ των Αμερικανών το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπως και το σχέδιο παραμονής χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα, την ερχόμενη χρονιά.

Afghan

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ, Washington Post)

Σχετικές ειδήσεις