ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Κρίση ταυτότητας αντιμετωπίζει η Γαλλία

Ολάντ: Κρίση ταυτότητας αντιμετωπίζει η Γαλλία

Με σοβαρή κρίση ταυτότητας είναι αντιμέτωπη η Γαλλία, εκτιμά ο πρόεδρός της, Φρανσουά Ολάντ.

Σε προάσπιση «των αξιών της Δημοκρατίας» και του γαλλικού «κοινωνικού μοντέλου» κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας ότι η χώρα του διέρχεται σοβαρή κρίση ταυτότητας.

Ο Ολάντ τόνισε πως αρνείται να δεχθεί ότι η Γαλλία «αντιμετωπίζει τον Άλλο», με απάνθρωπο τρόπο, σε ευθεία αναφορά στο σάλο που προκάλεσε η άρνηση του δημάρχου ενός παρισινού προαστίου να κηδευτεί στο κοιμητήριο του προαστίου αυτού, ένα βρέφος από τη μειονότητα των Ρομά, πυροδοτώντας αντιδράσεις αγανάκτησης.

«Υπήρχαν πάντοτε στην παλιά και σπουδαία χώρα μας εκείνοι οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχει έλθει το τέλος του εθνικού μας πεπρωμένου, ότι έχουμε τελειώσει, ότι πρέπει να κλείσουμε την πόρτα, ότι δεν είμαστε πλέον ένα έθνος», σχολίασε ο Ολάντ, στο ραδιοσταθμό France Inter.

Γεμάτη τέτοια παραδείγματα είναι «η λογοτεχνία, ακόμη και τούτη τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στα βιβλία «Η γαλλική αυτοκτονία» (Le suicide français) του Ερίκ Ζεμούρ, το οποίο κυκλοφόρησε το περασμένο Φθινόπωρο, αλλά και το μυθιστόρημα «Υποταγή» (Soumission) του Μισέλ Ουελμπέκ, στο οποίο ο λογοτέχνης φαντάζεται μια Γαλλία που έχει εξισλαμιστεί.

Αλλά «υπάρχουν κι εκείνοι —πιο πολυάριθμοι ευτυχώς— οι οποίοι σε όλες τις περιόδους της ιστορίας θεωρούσαν ότι η Γαλλία οφείλει να προοδεύσει, ότι οφείλει να αντέξει, ότι έχει αξίες», συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ πάντως παραδέχθηκε πως υφίστανται «λόγοι να θεωρούμε πως υπάρχουν σοβαρές απειλές», αναφερόμενος ιδίως στις «τρομοκρατικές απειλές».

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι στις υπαρκτές απειλές πρέπει να δοθεί απάντηση «με βάση τις αρχές, τις αξίες, που συνιστούν τη δικές μας δυνάμεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κ. ΤΖ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις