ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύλληψη 34 αστυνομικών για τις υποκλοπές

Τουρκία: Σύλληψη 34 αστυνομικών για τις υποκλοπές

Στο πλαίσιο υπόθεσης υποκλοπών συνομιλιών υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων – μεταξύ των οποίων και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριάντα τεσσάρων αστυνομικών.

Οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε οκτώ πόλεις σ' όλη τη χώρα, κατηγορούνται ότι κατέγραψαν παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες επιχειρηματιών, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης, μετέδωσε το Ανατολή.

Είναι επίσης ύποπτοι για παραποίηση επίσημων εγγράφων και για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά συλλήψεων που άρχισαν από τον Ιούλιο και με τις οποίες τέθηκαν υπό κράτηση δεκάδες άλλοι αστυνομικοί.

Την Παρασκευή άρχισε μια πρώτη δίκη σε βάρος 13 υπόπτων οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν εγκαταστήσει μικρόφωνα μέσα στα γραφεία του σημερινού προέδρου, ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη πρωθυπουργός.

Οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με το σκάνδαλο των κατηγοριών για διαφθορά που διατυπώθηκαν πέρυσι εναντίον του Ερντογάν, της οικογένειάς του και μελών της κυβέρνησης και βασίζονταν σε υποκλοπές και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας κατηγόρησε τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω απ' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του. Ως απάντηση, πολλαπλασίασε τις διώξεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, όπου ο ιμάμης Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Η επίθεση αυτή διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα με μια σειρά συλλήψεων στα προσκείμενα στον Γκιουλέν μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η μεγάλη εφημερίδα Ζαμάν και το τηλεοπτικό κανάλι Σαμανίολου, που προκάλεσαν τις επικρίσεις της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις