ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλγαρία ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Στη Βουλγαρία ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί, σήμερα (22/01/2015), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες, στη Σόφια, με τη βουλγαρική ηγεσία.

Όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ αντίστοιχα, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Ντάνιελ Μίτοφ και Νικολάι Νέντσεφ.

Σε δηλώσεις της στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο ανέφερε: «Η επίσκεψη δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα- εντάσσεται στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα να επισκεφθεί όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ». Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών, τις οποίες επισκέπτεται (ο κ. Στόλτενμπεργκ) από την εκλογή του, τον περασμένο Οκτώβριο».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Σόφια αναμένεται να βρεθούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπο το ΝΑΤΟ.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να θέσει στη βουλγαρική ηγεσία και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η αύξηση των δαπανών για την άμυνα, που το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους ως το 2020 (σ.σ. στη Βουλγαρία, οι δαπάνες για την άμυνα αναλογούν στο 1,3% του ΑΕΠ).

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας συμφώνησε, πέρυσι, πως η Σόφια θα πρέπει να προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αρνήθηκε να προβεί, φέτος, σε αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για κάτι τέτοιο.

Σχετικές ειδήσεις