ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επικριτικός απέναντι στη στάση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ο Ερντογάν

Τουρκία: Επικριτικός απέναντι στη στάση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ο Ερντογάν

Εκ νέου επέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις της κυβέρνησης και να μειώσει τα επιτόκιά της.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το έργο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, που εκλήφθηκαν ως πιθανή απειλή για την ανεξαρτησία της Τράπεζας, η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση σε σχέση με το δολάριο κατά 1,45% έναντι της χθεσινής της ισοτιμίας.

«Αποκαλείται ανεξάρτητο συμβούλιο, όμως να τι συμβαίνει τελικά. Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση», είπε ο Ερντογάν.

«Τα επιτόκια είναι αυτά που καθορίζουν τον πληθωρισμό. Αν κρατήσεις τα επιτόκια υψηλά, ο πληθωρισμός θα είναι επίσης υψηλός, αλλά αν τα μειώσεις, το πληθωρισμός θα πέσει. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν το κατανοούν», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απέκλεισε χθες Τρίτη οποιαδήποτε έκτακτη μείωση των επιτοκίων της, μετά τη μικρότερη από το αναμενόμενο μείωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

Το ύψος των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι εδώ και ένα χρόνο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ερντογάν, που τάσσεται υπέρ της μαζικής μείωσής τους προκειμένου να προστατευθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και του διοικητή της Ερντέμ Μαστσί, που αρνείται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σχετικές ειδήσεις